kőépület, előtte egy hordó nappali fénynél

Változások a Bordeaux-i klasszifikációban, új borászat a top kategóriában

Felülvizsgálták a Bordeaux-i borászatok besorolását, változás történt a legfelső kategóriában is.


A Franciaországban található Bordeaux-i borvidéket szokás a világ leghíresebbikeként emlegetni, az innen kikerülő borok a különböző ár alapú toplisták állandó éllovasai. A 120 ezer hektár nagyságú borvidék (ez kétszerese a teljes magyarországi borszőlőtermő területnek) két jól elkülöníthető részre oszlik. Az úgynevezett bal part a Garonne és Gironde folyó bal (déli, dél-nyugati) partját jelenti, a Dordogne folyó jobb (északi, észak-keleti) partja adja a jobb partot.

A földrajzi mellett természetesen minőségi felosztás is létezik Bordeaux-ban. A klasszifikációs és eredetvédelmi rendszer chateau alapú, azaz nem dűlőket, hanem pincészeteket minősítenek. Az 1855-ben felállított besorolás öt osztályba rendezi a bal parti chateau-kat, mind a mai napig él. A legfelső Premier Cru kategóriába mindösszesen öt chateau tartozik, ezek képviselik az abszolút csúcsot a borvidéken.

A jobb partnak, azon belül a szintén kiemelt jelentőségű St. Emilionnak is van saját klasszifikációja. Itt éppen 100 évvel később, 1955-ben dolgozták ki a rendszert, ráadásul ez jóval kevésbé fix, 10 évente felülvizsgálják a besorolást (a bal parton két változás történt 1855 óta).

2022-ben volt esedékes a következő felülvizsgálat, ennek eredményét tették közzé szeptember 8-án. A legnagyobb újdonság, hogy megduplázódott a legmagasabb „Premier Grand Cru Classés A” besorolású pincészetek száma:

az eddigi egyetlen Château Pavie-hoz csatlakozott Château Figeac is.

A top kategóriás borászatok alacsony számába erősen belejátszott, hogy 2021-ben négy addig „Premier Grand Cru Classés A” besorolású pincészet kilépett a rendszerből. Ezzel félreérthetetlen jelét adták, szerintük a teljes klasszifikáció megérett az újragondolásra.


Az 1892 óta Manoncourt család tulajdonában levő Château Figeac „előléptetése” egyáltalán nem érdemtelen: St. Emilion második legnagyobb borászatáról van szó, a második, „Premiers Grands Crus Classé” kategóriában az ő boraik voltak a legkeresettebbek úgy, hogy az elmúlt 3 évben 47 százalékkal nőtt a boraik ára.

A 2022-es klasszifikációban egyébként összesen 85 birtok szerepel: 2 a már említett Premiers Grands Crus Classé A osztályban, 12 Premiers Grands Crus Classé-ban, 71 pedig a Grands Crus Classé-ban. Ez csekély növekedés a legutóbbi, 2012-es nyolcvankettőhöz képest.