emberek poharakkal koccintanak
Fotó: New Africa / Shutterstock

Íme, egyetlen helyre összegyűjtve a legjobb szeptemberi boros események

Az ősz az izgalmas borünnepek és a mámorító szüreti mulatságok ideje! A VINCE az alábbi listán szereplők mindegyikét jó szívvel ajánlja.


1. Mádi Furmint Ünnep - Mád, több helyszínen (szeptember 2-3.)


Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömegeket, de mégis ellátogatnál egy hangulatos őszi borünnepre, akkor irány a Mádi Furmint Ünnep! Izgalmas helyi borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, izgalmas programok és vendégszerető mádi emberek várnak rád. Itt nyugodtan beszédbe elegyedhetsz a helyi borászokkal, akiknek kedvessége és a remek programok biztosítják a jó hangulatot. Nézz be a nyitott pincék udvarára vagy heveredj le a pincetetőn és kortyolgass finom borokat, egyél mennyei falatokat, és hallgass kellemes zenét!

2. Budafoki Bornapok - Budapest, Budafok-Tétény (szeptember 2-4.)


Szeptember első hétvégéjén ismét megrendezésre kerül a pezsgő Budafoki Bornapok nevű rendezvény. A tavalyihoz hasonlóan felhőtlen hangulattal, minőségi borokkal, kiváló pezsgőkkel, kézműves vásársorral, kulturális, képzőművészeti és családi programokkal, valamint koncertekkel várnak minden kikapcsolódni vágyót. A zenei fellépők között lesz többek között Premecz Mátyás Organ trió, a D.I.P. trió és Németh Juci & G. Szabó Hunor.

3. Etyeki Piknik: Szeptemberi Pedálbár - Etyek, Gasztrosétány (szeptember 3.)


Szuper programok két keréken, nem csak bringásoknak! Az Etyeki Piknik következő állomása, a Szeptemberi Pedálbár - a mindenki által ismert és kedvelt gasztronómiai és kulturális programok mellett – ezúttal a kerékpárosoknak szentel extra figyelmet. Aki teheti, próbálja ki a nemrég átadott kerékpárutat. És ami a legjobb: lesz szervezett dűlőtúra, kerékpáros kvíz, sajtkóstoló, pincetúra nagyon sok finom falattal és bicikli szépségverseny is!

4. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál - Egerszólát (szeptember 3.)


Már több mint húsz éve, hogy a nagy népszerűségnek örvendő olaszrizlinget szeptemberben megünneplik az egerszólátiak. A szőlőféle hazájának ugyanis Egerszólátot tartják - legalábbis a helyiek mindenképpen. A fesztivál keretében ezért egy hangulatos szüreti felvonulást is szerveznek, de természetesen nem maradhat el a zenés mulatozás és a helyi borlovagok felavatása sem. Sőt, főzőverseny is megrendezésre kerül, illetve további szórakoztató rendezvények nyújtanak majd minőségi kikapcsolódást a vendégeknek.

5. VIII. Őszváró Boros Kőporos - Hercegkút (szeptember 3.)


Több mint 10 pince várja a borkedvelőket a VIII. Őszváró Boros Kőporos rendezvényen a magyar "Hobbitfalván" (lásd fotó). Fogj egy borospoharat és köszöntsd méltóképpen az idei őszt. Ha végigjártad a hangulatos pincéket, akkor irány az Ízek utcája, ahol többek között megtalálható lesz a Magyar Libamáj Szövetség standja és Tepliczky Balázs méhészete is. A szervezők természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg, így lesz játszóház is.

6. Zalakaros szüreti mulatság - Zalakaros, Rendezvénytér (szeptember 3-4.)


A zalakarosi szüreti mulatság egy hagyományőrző ünnepség, amire legalább egyszer minden hazai borkedvelőnek érdemes ellátogatnia. Lesznek néptáncbemutatók, szüreti felvonulás, népzenei együttesek és éjszakába nyúló szüreti mulatozások. Egész napos kirakodóvásár és gyermek programok bőséges választéka is várja a kikapcsolódni vágyókat.

7. Szent György-hegy hajnalig - Raposka, Szent György-hegy (szeptember 4-5.)


Nyitott pincék, varázslatos borok, csillagos ég és a Balaton. Kell ennél több? A Szent György-hegy hajnalig eseményen rengeteg borászat vesz részt, akiknek az a céljuk, hogy bemutassák a vendégeknek ennek a csodálatos vulkanikus hegynek az adottságait. Ezenkívül számos zenei program várja a résztvevőket, például akusztikus koncertek, jazz-terasz, balkáni rezesbanda, de lesznek csendesebb zenés sarkok is. A finom borok mellett ínyencségek és borkísérők kényeztetik majd a látogatók ízlelőbimbóit.

8. Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál - Pápa, Esterházy-kastély előtti tér (szeptember 7-11.)


Mi vár a vendégekre a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon? Kiváló borok, zamatos pálinkák, ízletes cicegés (aki így ismerné: tócsni) és csülkös fogások. Továbbá egy csipetnyi jazz, egy parányi folkmuzsika és egy nagy adag kulináris élmény.

9. Budapest Borfesztivál - Budapest, a Budavári Palota teraszai (szeptember 8-11.)


Évente negyven-ötvenezren élik át először vagy sokadjára a Borfesztivál különös, felejthetetlen hangulatát. Ismerd meg te is, mit is jelent szikrázó napsütésben elkezdni, majd a Palota teraszai között éjszakába nyúlóan folytatni a borozgatást, beszélgetést. Szuper koncertek, klasszikus magyaros ételek, borkorcsolyák és hihetetlen sokszínű hazai borválaszték, amik csak rád várnak.

Idén is lesz VINCE stand finom borokkal és programokkal, ezt se hagyd ki!

10. Kemencés Nap Noszvajon - Noszvaj, több helyszínen (szeptember 9-10.)


A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandozhatnak, akik ellátogatnak a Kemencés Nap Noszvajon rendezvényre az Egri borvidékre. A különféle izgalmas programok közé tartozik a borlopózó verseny, a hagyományőrző csoportok bemutatkozása, kézműves vásár, mustkóstoltatás és további szórakoztató műsorok sora.

11. Újpesti Borvíkend - 1042 Budapest, Szent István tér (szeptember 9-11.)


Több mint húsz borászattal, két pálinkáriummal és négy gasztro kiállítóval találkozhatnak azok, akik kilátogatnak az idei Újpesti Borvíkendre. Vendégként jelen lesz a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje is. Az újpesti főtérre szervezett rendezvényen a kóstoláson kívül kulturális és gyerekprogramok, valamint több gasztronómiai ínyencség is várja a vendégeket.

12. Soproni Szüreti Napok - Sopron, Erzsébet-kert (szeptember 9-11.)


A Soproni Szüret az őszi szüreti időszak kezdetét ünnepli és a nyári szezont búcsúztatja. De nem kell ám búslakodni a nyár miatt! A helyi borászatok ugyanis rengeteg finom borral várják a szüretre érkezőket. A borok mellett finom ételekre, valamint kellemes zenei előadásokra lehet még számítani.

13. Szoboszlói Gasztro- és Bornapok - Hajdúszoboszló (szeptember 9-11.)


A Szoboszlói Gasztro-és Borfesztivál vendéglátói különleges kulináris élményekkel ígérnek a látogatóknak szeptember második hétvégéjén. Zenés-táncos produkciók, valamint az esti órákban koncertek szórakoztatják majd a kikapcsolódni vágyókt - az ételek és italok mellett.

14. Bortér Szeged - Szeged, Dóm tér (szeptember 14-18.)


Az őszt idén is prémium borokkal, gasztronómiai specialitásokkal és zenei programokkal köszöntik Szegeden. A szeptemberi Bortér célja, hogy közelebb hozza és népszerűsítése a minőségi borfogyasztást. A nagy kirakodóvásárral egybekötött rendezvényen minden adott, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezzék magukat.

15. Szekszárdi Szüreti Napok - Szekszárd , Szent István tér 10. (szeptember 15-18.)


Érdekes kiállításokkal, izgalmas koncertekkel, hagyományőrző kézműves vásárral és a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a szekszárdi borok kedvelőit. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni szüreti felvonulás lesz.

16. Aszú Ünnep Erdőbényén - Erdőbénye, több helyszínen (szeptember 16-17.)


Idén ősszel kerül megrendezésre a III. Aszú Ünnep Erdőbényén. A gasztro-kulturális esemény a Tokaji borvidéken előállított aszút állítja középpontba. A rendezvény programjai között lesz aszú- és egyéb édesbor-verseny, népi játszóház, kézműves vásár és gasztronómiai udvar.

17. II. Felsőtárkányi Borünnep - Felsőtárkány, Tóparti rendezvénytér (szeptember 16-18.)


Második alkalommal kerül megrendezésre a Felsőtárkányi Borünnep, ahol három napon keresztül rengeteg programmal várják az érdeklődőket. A Borünnepen mindenek előtt az Egri borvidék kiváló borászainak tételeit kóstolhatják meg a vendégek, a jó hangulatért pedig a színes koncertek, előadások és gyerekprogramok felelősek. A rendezvény helyszíneként a Tóparti fedett rendezvénytér és a Tóparti kőszínpad szolgál.

18. Kerekdomb Fesztivál - Tállya, több helyszínen (szeptember 16-18.)


A Kerekdomb Fesztivál ideje alatt Tállya és a környező települések templomai, udvarai, kastélytermei, nemesi kúriái, dűlői és hangulatos parasztházai néhány napra fesztiválhelyszínekké változnak. Napközben a látogatók e-bike és evezős túrákon kapcsolódhatnak ki, vagy esetleg felfedezhetik a közeli dűlőket és megismerkedhetnek Tállya történelmével. Esténként pedig természetesen a koncerteké a főszerep. A helyi borászatok tárt pinceajtókkal és borkülönlegeségekkel várják a bor szerelmeseit.

19.  Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál - Gyöngyös, Fő tér (szeptember 16-18.)

A Mátrai borvidék borainak bemutatója és kóstolója, kulturális és folklór programok, kézműves kirakodóvásár és gulyásfőző verseny. Többek között ilyen programok várnak rád az eseményen. A gazdag történelemmel átitatott Mátra látványa és az egyedülállóan finom italok olyan érzést keltenek majd benned, mintha sosem akarnád, hogy elmúljanak az őszi szüreti napok.

20. Winelovers 100 - Corinthia Hotel Budapest, Erzsébet körút 43-49. (szeptember 17.)Melyek ma hazánk és a nagyvilág legjobb borai? Hol tart jelenleg a magyar bor? Szeptemberben debütál a Winelovers 100 lista 2022-es kiadványa, amiben Magyarország legjobb tételei mellett immár nemzetközi borok is szerepelnek. A győztes borok nem egyszeri, hanem többször is megismételhető rendkívüli élményt nyújtanak. Ha szeretnéd őket megkóstolni, látogass el szeptember 17-én a Corinthia Hotel Budapestbe.

21. Hajósi Szüreti Forgata, Szüreti Pincenyitogató - Hajós, Pincefalu (szeptember 17.)

Már javában zajlik a szüret a Bács-Kiskun megyei Hajóson, de a borászok szerencsére a vendégekre is szánnak időt. Látogass el hozzájuk és kóstold meg a boraikat, valamint térj be a hangulatos pincéikbe is. A jó hangulat, mint mindig, most is garantált! Hajósi Szüreti Forgatagra és borozásra fel!

22. Mohácsi Szüreti és borfesztivál - Mohács, Deák tér (szeptember 23-24.)

Úgy tartják, hogy a mohácsi mulatságoknak nem akad párjuk, és ez a szüretre is igaz. A rendezvényen a helyi bortermelők és a Mohács-Bóly fehérborút tagjai mutatkoztak be a helyi kulturális csoportok és kézművesek fellépéseivel egybekötve.

23. Szent Mihály-napi Borfesztivál - Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér (szeptember 23-25.)

Többnapos rendezvényre invitálják a szervezők a bor kedvelőit Szent Mihály napján Balassagyarmaton. Fergeteges hangulat és remek borok várják a programra kilátogató vendégeket a Civitas Fortissima Téren. A rendezvény nagyszínpadán napközben színes zenei és néptánc műsorok bemutatója zajlikó, esténként pedig könnyűzenei koncerteken bulizhatnak a kilátogatók. Emellett kirakodóvásár és Lacikonyha várja a vendégeket.

24. Európai Bordalfesztivál - Villány és Pécs, több helyszínen (szeptember 23-25.)


Az Európai és Világ Bordalfesztivál Pécs egyik fontos fesztiválja szeptember végén, 1993 óta rendezik meg a baranyai megyeszékhelyen. A Bordalfesztivált egyedülálló módon kizárólag férfikarok és férfi vokálegyüttesek számára tartják. A nemzetközi kórusversenyeken díjnyertes Bartók Béla férfikara minden évben Pécsre hívja Európa és a világ férfikarait, vokál együtteseit, népzenei előadóit. Természetesen a borok sem hiányozhatnak egy ilyen ünnepről.

25. Balaton Wine&Gourmet - 8200 Veszprém, Veszprémvölgyi utca 68. ​(szeptember 29. - október 2.)


A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalása, ahol nemzetközi kitekintés mellett a térség és Magyarország kulináris öröksége, borkészítési hagyományai és a gasztronómiája állnak a középpontban. Egy korábbi cikkben további részleteket is elárultunk a Balaton Wine & Gourmet-ról.

26. Móri Bornapok - Mór (szeptember 29. - október 2.)

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel.

27. Murcifesztivál Ábrahámhegyen - Ábrahámhegy (szeptember 30. - október 2.)

A murci átmenet a must és a bor között (már tartalmaz alkoholt, de még erjed), sokan kedvelik hazánkban, az Ábrahámhegyen pedig 3 napon át meg is ünneplik! Ha még sosem kóstoltad ezt az italt, akkor látogass el a szeptemberi Murcifesztiválra!

28. Pisztráng & Borfesztivál - Tapolca, Batsányi János tér 7. (szeptember 30. - október 2.)


A Pisztráng & Borfesztivál már tizedik alkalommal kerül megrendezésre Tapolcán, a Malom-tó partján. Az idelátogatók minőségi programok, ételek, italok és zenészek társaságában tölthetik el az idejüket. A romantikázni vágyók itt megtalálják a meghitt sarkokat, a barátok önfeledten koccinthatnak, a gyerekek pedig vidáman játszhatnak. Borospavilonok, a tapolcai haltelepről frissen szervírozott és többféle változatban elkészített pisztrángok, valamint koncertek gondoskodnak a jó hangulatról.

29. Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok - Tokaj (szeptember 30. - október 2.)


A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok Magyarország egyik legrégebbi szüreti eseménye, már 1932 óta ünneplik, így idén 90 éves a rendezvény. A háromnapos ünnepen a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében a Kossuth téren kerül megrendezésre megannyi program. Többek között lesz szüreti felvonulás, prémium borászok borkóstolói és Bagossy Brothers Company koncert is.

30. Villányi Vörösbor Fesztivál - Villány (szeptember 30. - október 2.)


Ünnepeld az őszt az ország egyik leghíresebb borvidékén, Villányban! Szeptember 30. és október 2. között rendezik a Villányi Vörösbor Fesztivált, ahol nemcsak a minőségi, finom borok és falatok lesznek fókuszban, hanem a tájegység sokszínű kulturális hagyománya is. A fesztiválon a borospincéktől a Rendezvénytérig mindenhol érdekes események zajlanak majd. Lesznek különböző zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók és a szüreti felvonulás, no meg persze gasztronómiai csemegék is várják az érdeklődőket.