lányok borospoharat tartanak a kezükben egy vidámparkban
Fotó: instagram.com/duerkheimer.wurstmarkt

Ne hagyd ki: szeptember 9-én kezdődik a világ legnagyobb borfesztiválja

600 ezer látogatót várnak idén is. Koncertek, színházi előadások, kiváló ételek és persze rengeteg bor.

Az egész történet több, mint 600 éve kezdődött. A település mellett található kis dombon állt egy Mihály arkangyalnak ajánlott szentség és kápolna, ahova Mihály-nap körül (szeptember 29.) a 12. század óta zarándokoltak az emberek. Számuk évről évre növekedett, így a település gazdái, borászai – lehetőséget látva a dologban – elkezdtek szintén kijárni a „hegyre” portékáikkal, mindenek előtt kenyérrel, hússal és borral.

Ebből alakult ki „hivatalosan” a Mihály-napi piac, amiről a legrégebbi feljegyzés 1417-ből maradt fenn. Az eseményt azóta átkeresztelték húsünnepre, ami annál is érdekesebb, mert közben a bor lépett elő főszereplővé. Röviden így foglalható össze a német Dürkheimer Wurstmarkt borfesztivál története.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Bad Dürkheim egy alig 18 ezer lakosú város, mégis itt tartják évről évre a világ legnagyobb borfesztiválját A 10 napos rendezvényre az utóbbi években átlag 600 ezer látogató „zarándokolt el”. Idén egyébként szeptember 9-19. között rendezik meg, a bor mellett természetesen – a régi hagyományok szerint – húsos (mindenek előtt kolbászos) bódék is felsorakoznak szép számmal. Az évek során a Dürkheimer Wurstmarkt gyakorlatilag egy összművészeti fesztivállá nőtte ki magát: koncertek, színházi előadások és tűzijáték színesíti a programot.