piros ruhás emberek sétálnak el egy fehér épület előtt
Fotó: VinÓvár

Egy napig Mosonmagyaróvár lesz a főváros!

Mosonmagyaróvár októberben egy napra újra a magyar bor fővárosa lesz. A III. VinÓvár keretein belül borrendi felvonulás, borkóstoló, borverseny, gasztronómiai bemutatók és koncertek is zajlanak majd az Egyetem és az Óvári Vár patinás falai között.


A Mosonmagyaróvár történelmi városmagjában idén október 1-én megrendezett VinÓváron több helyszínen közel ezer főt várnak a szervezők. Bár ez még csak a második VinÓvár lesz, gyakorlatilag máris ez a régió legnagyobb bor- és gasztronómiai eseménye, amely immár országos hírűvé kezd válni.

Pozitív energiák, örömteli együttlét

"Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi a rendezvényt. Akik tavaly itt voltak - vendégek és kiállítók egyaránt - szívesen jönnek újra városunkba” - tudtuk meg Vajas Pétertől, a főszervező VinÓvár Kft vezetőjétől.

“A korábbi rendezvényekhez képest újdonság, hogy egy csokorba gyűjtöttük a természetes, mindenféle beavatkozástól mentes, úgynevezett natúr borokat készítő borászatokat, akik az Óvári Várban berendezett ‘Natúr Borudvarban’ kínálják majd boraikat."

Kiválasztják az egyetem és a város borait

nagy teremben feh\u00e9r asztalok k\u00f6r\u00fcl emberek

Fotó: VinÓvár


A meghívott borászatok által nevezett borokból a Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezette szakmai zsűri idén is kiválasztja Mosonmagyaróvár Város és a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának díjnyertes borait, akik egy évig viselhetik majd ezt a megtisztelő címet.

A nagyszabású rendezvényt élőzenei fellépések is színesíteni fogják. Különleges fellépéssel készül az országszerte népszerű Rakonczai Imre és ott lesznek a korábbi VinÓvár rendezvények közönségkedvenc hangulat felelősei is: a Gaál Jazz Band, Németh Zsolt ritmo gitáros és a Kühne Koncert Fúvószenekar.

A III. VinÓvár idén is széleskörű helyi összefogással valósul meg, amelynek résztvevői a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, az Óvári Gazdászok Szövetsége, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Pannon Famulus Kft. és a VinÓvár Kft.

Vajas Péter hozzátette: “A 26 borászat nagy merítésre nyújt lehetőséget, így a borkedvelők egy igazán átfogó képet kapnak a legjobb hazai borászatok kínálatából. Ami biztos pont, az a hozzánk térben és lélekben legközelebb álló borvidék, a Pannonhalmi, ezért onnan a legnagyobb a merítés, a kiállító borászatok egyharmada onnan érkezik.”

Borászati kiállítók listája

bajszos f\u00e9rfi \u00e1ll egy asztaln\u00e1l, el\u0151tte boros\u00fcvegek

Fotó: VinÓvár

 1. Ács Pincészet, Pannonhalma
 2. Babarczi Szőlőbirtok és Pince, Pannonhalma
 3. Barta Pince, Tokaj
 4. Borháló Borkereskedés
 5. Cseri Pincészet, Pannonhalma
 6. Frittmann Borászat, Kunság
 7. Hangyál Pincészet, Pannonhalma
 8. Herold Pince, Pannonhalma
 9. Hilltop, Neszmély
 10. Holdvölgy Experience, Tokaj
 11. Káli Balázs, Balaton-Felvidék
 12. Kancellár Birtok, Somló
 13. Lantos Családi Pincészet, Kunság
 14. Nagygombos Borászat, Mátra
 15. Nyitnikék Pincészet Baj, Neszmély
 16. Pannonhalmi Főapátság Pincészete, Pannonhalma
 17. Pastor Garage Winery, Szekszárd
 18. Pósta Borház, Szekszárd
 19. Sabar Borház, Badacsony
 20. Sipos Borház, Badacsony
 21. Steigler Pince, Sopron
 22. Tar Pincészet, Pannonhalma
 23. Taschner Bor- és Pezsgőház, Sopron
 24. TóthBorBirtok, Pannonhalma
 25. Winelife Borászat, Sopron
 26. 5 Ház Borbirtok, Somló

III. VinÓvár

Időpont: 2022. október 1. (szombat) 18:30 - 23:00

Helyszín: Mosonmagyaróváron 3 helyszínen az Egyetemen és az Óvári Várban

További információk: a rendezvény honlapján.