két épen épületek belső tere
Fotó: Avasi Borangolás

Lezajlott Magyarország első borospince-szépségversenye, íme a győztes!

Három kategóriában is ugyanaz a pincészet győzedelmeskedett az első alkalommal megrendezett versenyen.


Június elején rendezték meg Miskolc pincehegyén, az Avason az Avasi Pinceszépségversenyt. Nem várt eredményt hozott az első alkalommal megrendezett vetélkedés, ugyanis a közönségszavazás három kategóriájában is az Ékszerdoboz diadalmaskodott, sőt a zsűri megosztott első helyét is bezsebelték, megosztva a Polgármester Pincével.

n\u00e9gy k\u00e9pen \u00e9p\u00fcletek k\u00edv\u00fclr\u0151l \u00e9s bel\u00fclr\u0151l, alatta felirat

Fotó: Avasi Borangolás


Az első alkalommal megrendezett megmérettetésen a gasztrópincék közül az Aranykorona Étterem győzedelmeskedett. Szendrei Mihály tulajdonos elmondta, természetesen nagyon örül a címnek, és bár most volt először pinceszépségverseny, szívesen venné, ha évről évre lenne rá lehetőség. Jó volna, ha még több pince mutatná meg magát, akár ebben a kategóriában, mondta. Bízik benne, hogy ez is bizonyítja, érdemes az Avasra látogatni és megnézni ezeket a szép helyeket, emellett biztatja a miskolciakat is, hogy ismerjék meg a város ismert és rejtett kincseit.

Legnagyobb meglepetésre azonban a leghangulatosabb, a legvirágosabb és a legautentikusabb pincének egyaránt az Ékszerdoboz bizonyult – méghozzá igen magas fölénnyel. Nagyszerű volt látni a fiatalok összefogását és lelkes kampányolását, amely a jelek szerint nem maradt eredménytelen.

n\u00e9gy k\u00e9pen \u00e9p\u00fcletek k\u00edv\u00fclr\u0151l \u00e9s bel\u00fclr\u0151l, alatta felirat

Fotó: Avasi Borangolás


A pince tulajdonosai, Csire Panna és párja, Kovács Zsolt, akik mindössze ketten hozták tető alá a találó nevű Ékszerdobozt. Nem titkolt szándékuk volt, hogy részt vegyenek az avasi pincesorok fellendülő életében, és megmutassák magukat. Mint elmondták, nagyon jól esett az a rengeteg szívmelengető elismerés, amelyet kaptak mind a szakmai zsűritől, mind az ismerősöktől és ismeretlenektől, hiszen a szívük-lelkük benne van, mindent megtettek a győzelemért.

Ahogyan azt Szunyogh László főépítész, a szakmai zsűri tagja is fontosnak tartotta jelezni,

a hagyományteremtő szándékkal indított versenynek azonban nem az az elsődleges célja, hogy kiderüljön, melyik „a legszebb”, hanem hogy felhívjuk a figyelmet az itt található és megőrzésre méltó épített értékekre. Kiemelte, az Avas északi oldala, a pincesor megannyi értékes építészeti elemet tartalmaz. A zsűri nagyon örült, hogy már első alkalommal is szép számban jelentkeztek, de remélik, idővel gyarapodik a mezőny, hogy minél többen lássák, fontos az értékek gondozása és van mit büszkén megmutatni.

h\u00e1rom k\u00e9pen \u00e9p\u00fcletek k\u00edv\u00fclr\u0151l, alatta felirat

Fotó: Avasi Borangolás


A zsűri a hét családias jellegű, egyéni, avagy lakossági borházat versenyeztette meg. Végül megosztva ítélték oda a legszebb pince díját: a Polgármester pincének és az Ékszerdoboznak.

Indoklásában elárulta, az Avas egyik legszebb és legismertebb borháza a Polgármester pince. Elhelyezkedése és építészeti stílusa egyaránt különleges, és ragyogó adottságai mellett ugyanilyen lényeges, hogy a tulajdonosa – aki néhány éve vette meg, újította fel és ápolja a történetét, az emlékezetét – olyan imázst teremtett köré, amely megőrzi mindazt, amit ez az épület kifejez és megtestesít. „Éreztük, az lehetetlen, hogy az első szépségversenyen a Polgármester pince ne legyen díjazott” – mondta a főépítész. Madaras Péter ingatlana a Rácz sor 370-es szám alatt kiemelkedő a borházak körében, tette hozzá.

A Csabai sor 235. szám alatti Ékszerdobozzal kapcsolatban elmondta, azért választották, mert minden részletében finom, fiatalos és üde színfolt az egyébként ódon pincesoron. Külön üdvözlendő, hogy fiatalokról van szó, a két tulajdonos megmutatta, hogy nagyon kis területen, nagyon jó ízléssel, remek hozzáállással, szeretettel és lelkesedéssel, egyszerű eszközökkel igazán szépet lehet létrehozni. Olyan hangulatos, hogy arra késztet, jó ott leülni, meginni egy pohár bort, fűzte hozzá a döntésükhöz Szunyogh László.

Az ünnepélyes eredményhirdetés július 9-én, az Avasi Kvaterkán lesz, ahol a győztesek feldíszítik pincéjüket az átadott táblákkal.