Új funkciókkal bővült a magyar Bortúra app

2023. december 22.

Teszteltük a Bortúra nevű, teljesen magyar fejlesztésű applikációt. Elmondjuk azt is, kinek és mire ajánljuk.

„Kipróbáltuk a magyar fejlesztésű boros alkalmazást, hibái ellenére már most is hasznos” – írtuk 2022 októberében, miután alapos tesztnek vetettük alá a Bortúra nevű, 100 százalékban magyar fejlesztésű boros applikációt. A Play Áruházból és App Store-ból egyaránt ingyenesen letölthető alkalmazás a hazai borászatok és boros programok gyűjtőhelye. Ezen keresztül pár kattintással helyet foglalhatunk egy borászatba vagy egy borfesztiválra is akár. Ha pedig már ott vagyunk, egy QR-kód segítségével be is csekkolhatunk, értékelhetünk, valamint saját magunknak naplót készíthetünk, hogy később tudjuk, milyen élményben volt részünk.

Az említett tesztünk óta eltelt egy év. Az alapítók elmondása alapján rengeteg minden változott a az Országos Bortúra applikációban, vagyis a Bortúra app-ban.

Mit tud a továbbfejlesztett Bortúra app?

  • Megjelentek a Borbár, Edukációs központ, Rendezvényszervező profilok, ezáltal bővült a partnerek köre. (A VINCE Magazin is fent van az appon.) A Bortúra appra regisztrált boros szolgáltatók száma már 200 felé közelít, ebből nagyjából 170 a borászat. Szlovákiai borászatokhoz vagy akár spanyolországi boros programra is lehet foglalni az appon keresztül.
  • A borászatok és egyéb vendéglátóhelyek profiloldalait lehet kedvelni. Láthatjuk, app-társaink hogyan vélekednek az adott helyekről.
  • Bejelentkezni és regisztrálni immár Apple ID-val és Google fiókkal is lehet a klasszikus e-mail+ jelszó páros mellett. Ezzel sokat gyorsult és egyszerűsödött a folyamat. A nulláról, vagyis a letöltéssel és regisztrációval együtt a programfoglalás kb. 1 percet vesz igénybe. (Ehhez ugyan a Simple is kell, de maga az app képes erre!)
  • Megjelent az Élménykártya-vásárlás opció. Ez a honlapon és az applikációban is elérhető, regisztráció nélkül. Aki élménykártyát kap ajándékba, az a bortúrás egyenlegére töltheti fel és 1 évig használhatja a kapott összeget. Bármekkora összeget felhasználhat, ameddig az egyenlege tart.

A számos változás, fejlesztés okán időszerű volt a teszt megismétlése, ezt megint szerkesztőségünk végezte. Az alkalmazás dizájnja már egy éve is elnyerte a tetszésünket. Azóta, ha lehet, még inkább előnyére változott. Divatos, tetszetős és – ami a legfontosabb – átlátható, logikus. (Apró észrevétel: a kereső menüt a „Borászatok” feliratot le lehetne cserélni valami általánosabbra, hiszen egyre növekszik a nem borászat típusú partnerek aránya.)

Borászatok, borbárok, boriskolák

Az egyik legtöbbet ígérő, de egy évvel ezelőtt leggyengébbnek talált térképes helyszínkereső, azon kívül, hogy valamivel gyorsabb lett, sajnos nem változott. Legalábbis mi nem vettünk észre rajta semmit. Továbbra is vaktérképként funkcionál, vagyis amíg nem bökünk rá a térképen felvillanó zászlócskára, még a hely nevét sem tudjuk meg. A borászatok profiloldalain nem bővült az információk mennyisége sem. A pincészet által feltöltött leíráson (tehát nem kötelező) múlik, kapunk-e információt arról, adott helyen tudunk-e enni, van-e szállás, vagy meg tudjuk-e közelíteni kerekesszékkel. Mivel ezt az általunk hiányosságnak gondolt hiányosságot egy éve is jeleztük az alapítók felé, azt kell feltételeznünk, ők más koncepciót képzelnek. Végül egy apró furcsaság: a térképen a feliratok vegyesen, magyarul-angolul vegyesen jelennek meg. Az utcanevek magyarul, de például a hidak angolul.

Ami a fixen foglalható programokat, ajánlatokat illeti: a december eleji teszteléskor 29 aktív eseményt találtunk, ebből mindössze 1 volt borászaté. A többit borbár, boriskola töltötte fel. Bár az arány állítólag nem mindig ennyire billen el, kérdésünkre a fejlesztők elmondták, új üzleti modellen dolgoznak, hogy a borászatok is aktívabbak legyenek. Az általuk preferált csomagajánlatokhoz képest ugyanis a Bortúra appra konkrét programokat kéne kiajánlaniuk, ahol a dátum, a program, a létszám, az ár, egyszóval minden adott. Ehhez némileg változnia kell a szemléletnek, amire állítólag mutatkozik nyitottság a borászatok részéről.

A Bortúra app új szolgáltatása

Különösen karácsony előtt izgalmas az említett új szolgáltatás, vagyis az Élménykártya. 4 féle dizájnú kártya közül lehet választani (most van karácsonyi kollekció is). Jó ötlet, hogy kártyát anélkül tudunk vásárolni, hogy regisztrálnánk az appon (tehát elég azt letölteni). Tetszőleges összeg küldhető egy személyre szabott üzenet kíséretében, a kártya érkezésének időpontja is beállítható. Onnantól pörög az 1 év, hogy megérkezik a virtuális Élménykártya, tehát. Ha tehát ma vásárolunk, de csak 6 hónap múlva szeretnénk kézbesíteni, akkor sem veszít a küldő és a címzett 6 hónapot az érvényességből.

Mindent egybevetve elmondható, hogy az Országos Bortúra applikáció, vagyis a Bortúra app fejlődött, szépült, bővült, de szerintünk még mindig vannak hiányosságai, főleg a funkcionalitás területén. Az ötlet továbbra is 5-öst érdemel, a megvalósítás most már 3-ast, így együtt kijár egy 4-es.

Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash