fehér címkés fekete borospalack, mellette talpas pohár

Mesterséges intelligencia a borversenyen

A Concours Mondial de Bruxelles a Winespace nevű start-up vállalkozással együttműködve fejleszti a bírálati protokollt.


A május 19. és 22. között az olaszországi Rende-Cosenza városában megrendezésre kerülő 29. Concours Mondial de Bruxelles versenyen a bírák az egyes borokról alkotott benyomásaikat kóstolási jegyzet formájában osztják meg egymással, amelyeket később mesterséges intelligencia segítségével elemeznek. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen kaliberű versenyen ilyen típusú technológiát alkalmaznak.

A Concours Mondial de Bruxelles továbbfejleszti bírálati módszereit, és egy átfogóbb rendszert vezet be, amely jobban hasonlít a bírák által használt hagyományos technikákhoz. A megszokott értékelési rendszer mellett, amelyben a borokat a 100-as skálán értékelik, minden bírálónak hozzá kell fűznie egy rövid megjegyzést az adott tételhez, amely a legjobban kifejezi a borról alkotott általános benyomását. Ehhez egy billentyűzet áll rendelkezésre, amellyel a kóstolás során a személyes kóstolófüzetükhöz hasonlóan írhatják megjegyzéseiket.

A kóstolási megjegyzéseket ezután mesterséges intelligencia segítségével elemzik, amelyet kifejezetten a borleírások megértésére és elemzésére terveztek. Ezek kiegészítik a borok értékeléséhez használt 100 pontos minősítési rendszert, és "minőségi" információkat nyújtanak a termelőknek a beküldött borokról.

Mesterséges intelligencia használata az adatok feldolgozásához és összegzéséhez

k\u00e9perny\u0151n feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt \u00e1br\u00e1k

Fotó: Evangeline Shaw / Unsplash


A verseny három napja alatt közel 7500 bor kerül majd a pohárba, amelyeket legalább 5 bíráló bírál el. Összesen tehát közel 40 ezer kóstolási vélemény kerül megírásra. Az adatok feldolgozását a verseny végén a Winespace nevű start-up vállalkozás végzi el, amely a kóstolási megjegyzések részletes elemzését lehetővé tevő mesterséges intelligenciát megtervezte.

A technológia a francia Nemzeti Digitális Tudományos és Technológiai Kutatóintézet (INRIA) borászati szakembereinek és mesterséges intelligencia kutatóinak ötlete: a természetes nyelvi feldolgozás legújabb innovációit felhasználva értelmezik majd az egyes borleírásokat. Az algoritmus már számtalan nyelvet képes feldolgozni, így a bírák többsége anyanyelvén és/vagy munkanyelvén fejezheti ki magát.

6 hónapon keresztül végzett kísérletek

Az elmúlt hat hónap során több "próbaülésre" is sor került a Concours Mondial de Bruxelles különböző rendezvényein (Mexikó, Spanyolország, Portugália). Ezek a kísérletek nemcsak a technológia pontosságát igazolták, hanem a módszer és a verseny sajátosságainak összeegyeztethetőségét is.

Jövőbeni ambíciók

Ez az újítás nagy előrelépés a verseny számára, amely 2018-ban vezette be a digitalizációt, és a nyomtatott pontozási lapokat tabletekkel váltotta fel. Az idei évtől kezdve a termelők minden egyes versenyre benevezett borukról kóstolási jelentést kapnak, amely összefoglalja a zsűri tagjainak véleményét. Ez az új kóstolási módszer a későbbiekben a Vinopres által szervezett valamennyi rendezvényen, így a versenyeken, a Vino.be-n és a Belga Borkalauzban is bevezetésre kerül majd.

fekete feh\u00e9r fot\u00f3n borospoh\u00e1r egy k\u00e9zben

Fotó: Klara Kulikova / Unsplash

Sajtóközlemény alapján.