barna hajú nő, boros pohár, szőlőültetvény
Fotó: lithian / Shutterstock

Budapest is felkerült Európa egyik legkülönlegesebb turisztikai listájára

Ha a bor szerelmese vagy, akkor nem is kell olyan messze utaznod az európai különlegességekért, azok ugyanis közelebb vannak, mint azt gondolnád.


A minap bukkantunk rá egy spectator cikkre, amiben az európai borkultúra különleges helyszíneit sorolják fel. A világ egyik legnívósabb és egyben legrégebbi hetilapja természetesen Budapestet sem hagyhatta le a legkülönlegesebb borturisztikai úti célok listájáról. A felsorolásban az apró szigetekről kezdve a nyüzsgő nagy városokig olyan helyek szerepelnek, amik tökéletes időtöltést biztosítanak a borok szerelmeseinek. Íme!

Olvasd el ezt is! Világszenzáció: borászat működik Budapest belvárosa alatt!

1. Athén, Görögország

boros poharak

Fotó: Page Light Studios / shutterstock


A lista első városa nem más, mint Dionüszosznak, a bor istenének otthona, aki több mint 3 ezer évvel ezelőtt adta át a szőlőtermesztés tudását és művészetét az athéni Ikariosznak. Görögország borkultúrája azonban az évek során némileg háttérbe szorult, ám a pénzügyi válság után ismét virágzásnak indult. A helyiek ugyanis a nehéz időkben elfordultak a drága import boroktól és visszataláltak a saját szőlőikhez.

Athén városát ősi szőlőültetvények veszik körül, ahol az ország legjobb fajtái és stílusai egyesülnek.

Bár Görögország rengeteg nemzetközi fajtát termel, borkultúrájának igazi gazdagsága a mintegy 220 őshonos fajtában rejlik. A fehérek közül az assyrtiko, a vidiano, a moschofilero és a malagousia a legnépszerűbbek minőségük miatt. Ami a vöröseket illeti, azagiorgitiko, a xynomavro, a mavrodaphne és a liatiko tartozik a leghíresebb görög borok közé.

2. Baden, Németország

sz\u0151l\u0151\u00fcltetv\u00e9nyek

Fotó: nnattalli / Shutterstock


Annak ellenére, hogy Baden városát és az ünnepelt elzászi francia borvidéket csak a Rajna folyója választja el egymástól, a német város szőlője nemzetközileg szinte ismeretlen.

Az oda látogatók a badeni borúton - egy 500 kilométeres, gyümölcsösökkel, ékszerdoboz városokkal és ősi kastélyokkal tarkított útvonal - ismerkedhetnek meg a helyi borkultúrával.

A borút északi kiindulópontja Baden-Baden, egy elegáns fürdőváros, ahol máris jó néhány kiváló borász található. A Schloss Neuweier pincészet például egy 16. századi kastély köré szerveződött, kötelező látnivaló.

3. Bécs, Ausztria

boros poharak v\u00e1ros

Fotó: Nataliya Peregudova / Shutterstock


Bécs városa több mint 630 szőlőtermelővel büszkélkedhet, akik összesen 1680 hektárnyi ültetvényt művelnek. Ezenfelül pedig nagyon gazdag története van a helyi borteraszoknak vagy borozóknak (németül: Heuriger). Ezek a családi kézben található létesítmények jellemzően csak az általuk készített borokat szolgálják fel. Különlegességük, hogy a legtöbbjük pontosan úgy néz ki, mint 200 évvel ezelőtt. Hangulatos faburkolatú belső terekkel és helyi finomságokkal várják a megfáradt vendégeket. Ha ez még nem lenne elég, itt található a "Heurigen Express" is, ami végigrobog a helyi szőlők között.

2019-ben az UNESCO a kulturális világ örökség részévé nyilvánították a bécsi Heuriger-hagyományokat.

4. Kikládok, Görögország

boros poh\u00e1r, tenger

Fotó: Alexandros Michailidis / Shutterstock


Elég időt töltöttünk a szárazföldön, ezért egy gyors bécsi átszállással induljunk tovább a listán szereplő következő helyszínre. Már korábban beszámoltunk Athén híres borairól, de érdemes megemlítenünk a kis szigeteket is, ahol megannyi családi tulajdonban lévő pincészet várja vendégeit.

A görög fővárosból komppal elérhetők a Kikládok szigetei, ahol szintén virágzik a borkultúra.

Szantorini és Párosz szigetei már nemzetközileg is ismertté váltak palackjaikról, de a térségben található egy különleges, még kevéssé feltárt gyöngyszem, Szírosz szigete. Itt csupán négy pincészet működik, ám ezek annál több finom nedűt rejtenek.

5. Budapest, Magyarország

egy n\u0151 borral a kez\u00e9ben, duna, parlament

Fotó: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock


A legtöbb külföldi ember számára a magyar bor a folyékony arannyal, vagyis a Tokaji aszúval kezdődik és végződik. Ám mi, magyarok tudjuk, hogy az ország borkultúrája ennél sokkal gazdagabb. Egy évszázaddal korábban a hazai borokat Európa minden királyi udvarában rajongás övezte, az utóbbi időkben pedig komplexitásuk, minőségük és változatosságuk miatt kerültek újra reflektorfénybe.

Budapest különlegessége, hogy az idelátogatók egy helyen kóstolhatják meg az ország legfinomabb borait. Az egyik legjobb hely erre a Matild Palotában található, egyedi atmoszférájú The Duchess, ami a Spago by Wolfgang Puck világhírű étterembirodalom első európai egységének is ad otthont. Legyen fehér, mélyvörös, gyümölcsös rozé vagy tokaji aszú, a bár kivételes borok széles gyűjteményét kínálja.

Egy másik helyszín, ami igazán különlegessé teszi boros szempontból Budapestet, a belvárosban, a Nyugati pályaudvartól alig 10 percre működő valódi borászat, amiről itt írtunk bővebben. És azt se felejtsük el, hogy Béccsel együtt Budapest azon kevés főváros közé tartozik a világon, aminek határain belül kereskedelmi célú szőlőtermesztés és borkészítés zajlik. Budafok belvárosának pincéi mai napig aktív borászatoknak adnak otthont, a Soós István borászati iskola tangazdaságában pedig még szőlőültetvénnyel is találkozhat a lankákra felsétáló érdeklődő.