két átlátszó pohár fekete háttér

Éjszakába nyúló boros élmények

Fotó: Borfesztivál

10 kihagyhatatlan tétel a Borfesztiválról

A Borfesztivál kiállítói között nem könnyű eligazodni: nagyon sok stand akár több órára elegendő kóstolnivalót is kínál. Ezek közül emelünk most ki pár tételt, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolni!


A szeptember 23-26. között megrendezésre kerülő 30. Budapest Borfesztivált felvezető sorozatunk első részében általános információkkal láttunk el téged (nyitva tartás, kedvezményes jegyvásárlási lehetőség, programok stb.). A mostani ajánlóban kizárólag a „lényegre", vagyis a borokra koncentrálunk.

1. Jubileum vörös

Jelentős esemény a Csányi Pincészet számára, hogy az idei Budapest Borfesztivál hivatalos bora, a Jubileum bor, vörösbor kategóriában a 2017-es prémium cabernet franc-juk lett.

Kiváló, napsütésben gazdag, ugyanakkor kellően csapadékos évjárat eredményeként született meg ez a kizárólag csak a SPAR és az INTERSPAR áruházakban kapható prémiumkategóriás franc. Az alapanyagot szeptember 28-án szüreteltük a Villányi borvidéken belül a Kisharsány felől található Hársos-dűlőben. Erjedés után 32 hónapig érleltük nagyobb részben ászok-, illetve kb. 40%-ban 300 literes magyar és francia hordóban. A jó kitettségű, napsütésben gazdag, kicsit kötöttebb talajú, prémiumterületű Hársos-dűlő, amelyen nagy figyelemmel kezeljük a franc-t, minden évben kiemelkedő minőséget ad.

(Romsics László, vezérigazgató, Csányi Pincészet)

A Jubileum bor a SPAR Magyarország standján lesz kóstolható

2. Jubileum fehér

A SPAR és a Borfesztivál Jubileum bora egyedi címkét kapott

Fotó: Borfesztivál

A három évtizede indult, a borfogyasztók körében ikonikus rendezvény, a Budapest Borfesztivál és a Magyarországon szinte ugyanennyi ideje jelen lévő SPAR zárt körű, meghívásos pályázat keretén belül választotta ki a Jubileum borát, amely fehérbor-kategóriában nagy örömünkre a mi 2020-as Mátrai Pinot Gris-nk lett. A pályázati kritériumoknak megfelelő borokat a VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije több lépcsőfokos vakkóstolón választotta ki. A Gyöngyöspatán található, Kékesre néző területről szüretelt 2020-as pinot gris-nk reduktív eljárással készült, ennek köszönhetően egy friss, de az évjáratnak köszönhetően mégis tartalmas és vastag bor. A Budapest Borfesztivál címkével ellátott borunk kóstolható lesz a borfesztivál SPAR főtámogatói standján, de szintén nagy öröm, hogy az országos kampány és belistázása miatt nemcsak ránk, hanem a borvidékre is ráirányítja a figyelmet.

(legifjabb Szőke Mátyás)

A Jubileum bor a SPAR Magyarország standján lesz kóstolható.

3. Somlói Borok Boltja

A rendezvény vendégrégiója ezúttal Somló; Cartwright Éva neve által fémjelzett Somlói Borok Boltja kínálatában a következő termelők válogatott tételei lesznek megtalálhatóak:

Csetvei Pincészet, Csordás-Fodor Pincészet, Dénes Hegybirtok, Fekete Pince, Kőfejtő Pince, Somlói Apátsági Pince és a Somlói Vándor Pince.

4. Önálló somlói kiállítók

A Somlói Borok Bolt kínálatán túl a következő pincészeteknél érdemes közelebbről megismerkedni Somló ritka kincseivel:

Barcza Pincészet, Kolonics Károly Családi Pincészet, Kancellár Birtok, Tornai Pincészet, 5 Ház Borbirtok.

5. Ajándék bor

A Borfesztivál 30. születésnapja alkalmából minden látogató kap egy kóstolót az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny egyik érmes pontszámot elért borából, a választott tételről rögtön mesélni is tud majd a VinAgora stand képzett személyzete.

6. VinAgora Felfedezettek Háza

Szakértő zsűri gondoskodik arról, hogy csak az igazán szép borok kapjanak elismerést

Fotó: Borfesztivál

Ismerkedjünk meg a feltörekvő borászok kiváló tételeivel!

A VinAgora Felfedezettek Házában minden nap bemutatkozik egy-egy kisebb borászat, akik a rendezvényen saját standdal nem rendelkeznek, ám a VinAgora Nemzetközi Borversenyen kiemelkedő eredményeket értek el.

7. Újdonságok

A Borfesztivál Premier Program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg, amelyek most debütálnak a piacon. A programban részt vevő termékek listájáról és fellelhetőségéről előre lehet tájékozódni a fesztivál honlapján, vagy a belépéskor kézhez kapott kiállítói katalógusban.

8. Jót tenni jó!

A Budapest Borfesztivál a hazai borászokkal karöltve már 21 éve gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legkülönbözőbb céljainak megvalósítására. A borászok mindig önzetlenül ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, a licitáló vendégek
pedig minden évben alázattal és jó hangulatban versengtek a kikiáltott borokért. Az idei évben a Borfesztivált követően, októberben kerül sor a boraukcióra - szerezd be ott az igazi különlegességeket!

9. Vince stand

A Vince Standon borászok tartanak majd fogadóórát: szombaton 16-20 óra között például a Steigler Pince tételei lesznek kóstolhatók.

10. SPAR stand

Érdemes figyelni a nyereményjátékokra is!

Fotó: Borfesztivál

A SPAR Magyarország célja a kezdetek óta egy olyan minőségi borszortiment kialakítása, amelyben mindenki megtalálja az ízléséhez és hangulatához leginkább megfelelő tételt. A kuriózumok kedvelői is könnyen elcsábulhatnak az üzletlánc irányába: néhány bor ugyanis kizárólag csak a SPAR kínálatában található meg. Most ezeket is megkóstolhatod a SPAR standjánál (58-as faház).