fekete hajú lány átlátszó pohárból iszik

Budapestre is megérkezett II. Erzsébet kedvenc itala, ami egyben gyógyszer is

Budapestre is megérkezett a világot meghódító gin-őrület: a Bálna ad otthont az első nagyszabású hazai tematikus fesztiválnak, a Gin Market Budapestnek.

II. Erzsébet brit királynő nagy kedvence, a Buckingham palotának saját márkája is van belőle, pedig a 13. századi elődjét még gyógyszerként használták és a ma ismert változata nem is az angolok találmánya, hiszen már a 17. századi Hollandiában fogyasztották. A gin világhódító útja évszázadokon át ívelt, a ginláz pedig végre Budapestet is elérte: júniusban háromnapos fesztivál keretein belül ízlelhetik meg a legizgalmasabb borókás italokat az érdeklődők, és kóstolhatnak bele a ginek lenyűgöző világába.

„A gin sikeréhez kellett az is, hogy ez a fanyar borókás ital rendkívül izgalmas és sokoldalú: létezik olyan gin, amely 31 különböző gyógy- és fűszernövényt tartalmaz, vagy épp uborka- és rózsaesszenciát, levendulát, citromfüvet, feketeborsot, cseresznyefavirágot. Egy legenda született, amit a prémium minőségű tonikok koronáztak meg, és emelték a gin-tonikot a világ legtrendibb koktéljai közé.” – árulta el Maros Róbert, a Gin Market Budapest társszervezőjének, a Bistro Reklámügynökségnek az alapítója.

De vajon minek köszönhető a gin egy ideje tapasztalható népszerűsége, avagy a GIN-BOOM?

„2009-ben a trendi nyugat-londoni ginlepárló, a Sipsmith megnyert egy történelmi, kétéves jogi csatát, aminek köszönhetően törvényes jogot kaptak a lepárlók arra, hogy kis mennyiségben gyártsanak és értékesítsenek gint. Innentől kezdve megindulhatott a kis gingyártók felvirágzása, ami Magyarországra is megérkezett: a nagy világmárkák mellett ma már számos hazai kézműves és craft gin hódít a piacon, amelynek javával találkozhatnak majd a ginrajongók júniusban.”

Június 10. és 12. között a rajongók egy rendhagyó eseményen ismerkedhetnek meg a legkiválóbb hazai és külföldi márkák gin- és tonikkülönlegességeivel.

A Gin Market Budapesten a látogatók a kiállítók standjainál felfedezhetik a hazai és külföldi márkák legkiválóbb ginjeit a megfelelő tonikpárosítással vagy akár koktél formájában, az igazi rajongók pedig masterclassokon merülhetnek mélyebbre a ginek világában. A légkör vidám és pezsgő, és ahogy a nappal éjszakába fordul át, a Yellow rezidens DJ-je alapozza meg a hangulatot.

A ginfesztiválon az is kiderül, hogy a Bártender Szövetséggel együtt indított versenyen melyik ital lesz a Gin Market hivatalos koktélja, az X-Faktor tavalyi legjobb női énekese, Kocsis Paulina pedig izgalmas bejelentésre készül.