lány átlátszó üvegből narancssárga folyadékot iszik

Fél pohár ebből a hétköznapi italból fedezi a napi C-vitamin szükségleted

Nem a citromlé nyert és egy kedvelt zöldség is az élmezőnyben végzett.


A múltkor bemutattuk a gyümölcsöt, amiben a világon a legtöbb C-vitamin van (50-szer több, mint a citromban), most az italokon a sor. Ebben a healthyeating oldalt hívjuk segítségül, ők gyűjtötték össze, az egyes levekben mennyi C-vitamin található.

C-vitamin: mennyi az annyi?

Bár a C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert erről mást gondolt, az Amerikai Táplálkozástani Inzézet a nőknél 75, a férfiaknál 90 milligrammban határozta meg a szükséges napi mennyiséget. (A kismamák és a dohányosok 120 milligrammig is felmehetnek.)

Citrusgyümölcsök

2,5 deciliter frissen facsart narancslé 125 mg C-vitamint tartalmaz, vagyis gyakorlatilag . A fagyasztott koncentrátum visszahígításával kapott narancslevekben (ilyeneket szolgálnak fel többségében szállodákban a reggeli büféasztalokon) 95 mg C-vitamin található - még ezzel is beviszed a bevezetőben ajánlott, az egészséges szervezet számára szükséges napi mennyiséget. Frissen préselt grapefruitnál ugyanez az érték 90 mg, édesített mandarin lénél pedig 55 mg.

Egyéb gyümölcslevek

Ha a citrusokat nem szereted, akkor az egyéb gyümölcsök közül a vörös áfonyát javasolja a bevezetőben említett cikk: 2,5 deciliterben 90 mg C-vitamin található, ezzel ő a listavezető. A szintén népszerű ananász lében mindössze 25 mg van.

Zöldség levek

Általánosságban elmondható, zöldségek levéből többet kell meginni a megfelelő mennyiség beviteléhez. 2,5 deciliter paradicsomlében például 45 mg C-vitamin található, ugyanennyi répa lében viszont már csak 20 mg.