Tejeskávé alaposan felturbózva

Kávé, tejszínhab, karamell pohárban, alátéttel

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: sütőtökös-sóskaramellás latte

Olasz tejeskávé alaposan felturbózva, sütőtökös, ánizsos, gyömbéres, karamellás változatban, vagyis ősziesítve. Ez a recept valódi ízorgia!



Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • 150 g sütőtök
  • ízlés szerint fahéj
  • szerecsendió és ánizs
  • 1 kk. friss gyömbér
  • 1 dl feketekávé
  • fél vaníliarúd
  • a karamellszószhoz: 60 g cukor, 1 ek. víz, 3,5 dl tejszín, 10 g vaj, csipet só

Így készül

  1. A sütőtököt vágjuk kis kockákra,tegyük tűzálló tálba, és 180 °C-on, 20 perc alatt süssük puhára. Ezután a vaníliamagokkal és a fűszerekkel együtt turmixoljuk hozzá a forrásban lévőtejhez.
  2. Főzzünk feketekávét, töltsük poharakba, majd öntsük rá a tejet, és díszítsük habbal.
  3. A karamellszószhoz a cukrot a vízzel hevítsük olvadásig, majd magas lángon karamellizáljuk aranyszínűre. Adjuk hozzá a sót, a vajat és a tejszínt, és ismét hevítve keverjük össze. Kis hűlés után csorgassuk a latte habos tetejére.