hosszú átlátszó pezsgőspohár, benne folyadék

Magyar tulajdonú pezsgőpincészet kapott különdíjat a Pezsgő-világbajnokságon

21 ország 1000 tételéből kapták meg a pezsgő-világbajnokságon a zsűri különdíját, a beszámolók szerint a „bírákat is meglepte” az egyik tételük.


Pár héttel az október végi sztenderd megmérettetés után kihirdették a londoni Pezsgő-világbajnokság (CSWWC) trófea minősítésű díjazottjait is. A verseny idei nyolcadik kiadására több mint 1000 tétel érkezett a világ 21 országából. A két héten át tartó vakkóstolást követően a három tagú zsűri - Tom Stevenson, Essi Avellan, Márkus György - összesen 139 arany és 268 ezüstérmes pezsgőt választott ki, ebből 3 arany és 1 ezüst a Kárásztelek Pezsgőpincészet éremgyűjteményébe kerül. A pezsgővilág legjelentősebb versenyén a magyar befektetők tulajdonában álló, erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet összesen négy Csoportelső (Best in Class) díjat szerzett, ebből egyet a Carassia Rosé Brut tételükkel, amellyel most kiérdemelték a Nemzeti Bajnok (National Champion) trófeát és a zsűri különdíját (Chairman`s Trophy) is.

Nagy meglepetés volt a Kárásztelek Pezsgőpincészet életében, amikor Carassia Rosé Brut pezsgőjük idén októberben először nyert aranyérmet a Pezsgő-világbajnokságon.

Azonban a kimagasló 2018-as évjárat alapboraiból készült pezsgő a verseny második és harmadik körös zsűrizésen is várakozásokon felül teljesített. Összesen három címet szerzett a pincészetnek, köztük a Világbajnokság három legrangosabb díjának egyikét, a Chairman Trophy-t, azaz a zsűri elnökének, Tom Stevensonnak a különdíját. Tom Stevenson indoklása szerint: „a Carassia Rosé Brut tétel meglepte a bírákat lenyűgöző teljesítményével, amivel a Supreme World Champion kóstolósor harmadik helyén ragyogott.”

A rozé tétel továbbá idén megszerezte a második (romániai) Nemzeti Bajnok címet is a pincészetnek, valamint csoportelső lett, mint a legjobb hazai NV Rosé.

A Carassia Rosé Brut mellett a pincészet további két tétele a Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum és a Carassia Classic Brut Magnum is kiválóan szerepelt a Világbajnokságon. A két aranyérmes magnum tétel közül a Carassia Blanc de Blancs Magnum két csoportelső különdíjat szerzett, a legjobb hazai magnum, és a legjobb hazai Blanc de Blancs kategóriákban. A Carassia Classic Magnum csoportelsőségét pedig a legjobb hazai tradicionális pezsgő alapfajtákból készült házasításként nyerte el.

A Pezsgővilágbajnokságon összesen 7 darab Világbajnoki, egy Supreme World Champion, egy Év Pezsgőpincészete és egy Rising Star díj, egy Chairman's Trophy, valamint 12 darab Nemzeti Bajnoki cím került kiosztásra a pincészetek között.

A Világbajnokság idei teljes éremtáblázata itt olvasható.