lány kezében átlátszó borospohár nappali fénynél

A borismeret új világot tár a fogyasztók elé

Fotó: Ales Maze / Unsplash

Válj te is borszakértővé a nyárra!

Akár a világon bárhol elismert oklevelet is szerezhetsz bortudásodról, még a nyár kirobbanása előtt.


Több mint 10 éve működik hazánk nemzetközileg is akkreditált boriskolája, a Central European Wine Institute, vagyis a CEWI, amely a WSET rendszert alapul véve kínál alap-, közép- és felsőfokú borismereti képzéseket. Ez utóbbi kettőn ráadásul a hallgató választhat, hogy magyarul vagy idegen nyelven vizsgázik, aki az idegen mellett dönt pedig egyenesen az egész világon elismert és elfogadott WSET oklevéllel lehet gazdagabb, de a magyar nyelvű papírt is bárhol elfogadják hazánkban.

Rólunk mondták

A CEWI tanfolyamaiban nem az a legjobb, hogy 30-50 db bort kóstolunk, hanem hogy a végére már magabiztosan tudjuk, hogy mit érzünk, amikor felemeljük a poharat.

f\u00e9rfi palackb\u00f3l poh\u00e1rba \u00f6nt

Fotó: Stefan Schauberger / Unsplash

A Cewi alapképzésen az oktatók és a tanagyag segítségével teljesen megőrjítik az embert, természetesen jó értelemben. A kezdeti lelkesedés, az én esetemben, átalakult egy imádott hobbivá, aminek a garatban érezhető melegítő hatása azóta se hagyott alább. Ha azt akarod, hogy a baráti köreidben mindenki téged kérdezzen, hogy milyen alkalomhoz milyen borpárosítás illik, akkor iratkozz be a CEWI egyik kurzusára!

Júniusban Budapesten még két képzés indul:

Alapfok: 2022. június 10-12. Jelentkezés és további információk itt.

Középfok: 2022. június 18-19. / 25-26. Jelentkezés és további információk itt.

Egerben pedig középfokra lehet jelentkezni: 2022. június 20-21. / 27-28.

Az alapfokú képzésről

A képzés egyik alapvető célja, hogy a fővárosi gasztronómiában, borkereskedésekben dolgozóknak olyan alapvető borismereteket nyújtson, amellyel nemcsak szakmai ismereteiket fejleszthetik, de közvetve a magyar borok és Magyarország jó hírét is erősíthetik. A borkedvelőknek pedig a hasznos ismeretek mellett egy jó hangulatú képzést kínál, ahol szinte játsznyi könnyedséggel sajátíthatják el a borok rendszerezését, a bor-étel párosítást vagy a fontosabb szőlőfajták ismertetőjegyeit.

A tanfolyam sikeres elvégzése után a CEWI az ismeretek megszerzését igazoló oklevelet állít ki, mely megkönnyítheti a borszakmában, borkereskedelemben és gasztronómiában való elhelyezkedést.

A középfokú képzésről

A hazai szőlőfajtákra és borvidékekre koncentráló CEWI Alapfokú kurzus után, a CEWI Középfokú képzés kitekintést nyújt a világ bortérképére, és a főbb nemzetközi szőlőfajtákon keresztül próbálja meg megismertetni Európa és az Újvilág fontosabb bortermelő országait, a szőlőfajtákhoz köthető legfontosabb borvidékeket és jellegzetes borstílusaikat.

Tovább a boriskola honlapjára.