kristályok
Fotó: Wu Yi / Unsplash

Diana hercegnő ihlette a világ legdrágább pezsgőjét

A champagne minden kétséget kizáróan az ünnepek itala, a luxus szinonimája, a gazdagok és szépek poharainak állandó vendége. Ám még ezen a kategórián belül is vannak olyan tételek, amelyek kortyolásához bizony igen mélyen kell a pénztárcába nyúlni.


A Vinovest közzétett egy válogatást a 12 legdrágább tételből – mi pedig erről a listáról válogattuk ki a három kedvencünket, és azt is eláruljuk, melyik három tétel volt minden idők legdrágább champagne-ja.

2002 Louis Roederer Cristal 'Gold Medalion' Orfevres Limited Edition Brut Millesime

Fotó: cdn.shopify.com

Aki kóstolta, elsősorban a remek egyensúlyt és a szinte végtelenül hosszú lecsengést méltatta. A gyümölcsös-vajassüteményes jegyek selymes textúrával párosulnak, az ásványosság pedig izgalmas csavart ad a kortynak. A Cristal a Louis Roeder-ház prestige cuvée-je, amelynek története 1876-ban kezdődött – ekkor alkották meg az első Cristalt II. Sándor orosz cár számára. A Cristal átlátszó palackját a különleges, limitált szériás kiadás 24 kartos arannyal futtatott díszítése foglalja keretbe, önmagában is páratlan esztétikai élményt nyújtva.

Ára: 4033 dollár (kb. 1.440.000 Ft)

1988 Bollinger R.D. Extra Brut 'Spectre' James Bond 007 Edition

Fotó: www.jamesbondlifestyle.com

A Bollinger limitált kiadású prestige cuvée-je a 14. James Bond film, a 2015-ben debütált „Spectre” (A Fantom visszatér) tiszteletére készült. A Bollinger 1978óta a Bond-filmek hivatalos champagne-szponzora; az együttműködést egy kézfogással ratifikálták és legalább 15 Bond-filmben szerepelt a márka (bár Ian Fleming könyveiben a 007-es ügynök a Dom Perignon, a Veuve Clicquot, a Taittinger, a Pommery és a Krug pezsgőit részesítette előnyben). És hogy milyen a pezsgő? Fehér virágok, vanília, körte, méz és birs kényeztetik az ízlelőbimbókat.

Ára: 2992 dollár (kb. 1.070.000 Ft).

Armand de Brignac Ace of Spades Swarovski Edition Brut

Fotó: 2.bp.blogspot.com

Az Armand de Brignac márka akkor kapott óriási nyilvánosságot, amikor az amerikai rapper, Jay-Z tulajdonrészt szerzett az 1763 óta fennálló champagne-házban. A ház prestige cuvééje, az aranyszínben pompázó Ace of Spades az extra csillogás nélkül sem olcsó, egy palack átlagára 300 dollár körül mozog, azonban a Swarovski-kristályokkal díszitett verzióért 2633 dollárt kell leszurkolni. És a beltartalom? A szakértők, a fogyasztók és a gyűjtők egyetértenek abban, hogy nem koz csalódást.

Ára: 2633 dollár (kb. 940.000 Ft)

És akkor jöjjenek minden idők bajnokai: a világ legritkább és legdrágábban értékesített champagne-jai

1,6 millió dollárért talált vevőre a 2013-as Gout de Diamants, Taste of Diamonds – nem csoda, hiszen a palackján 8 karátos fehérarany címke és 19 karátnyi gyémánt figyel… A tervező pedig nem más, mint Alexander Amosu, Guinness-rekorder – ő tervezte a világ legdrágább öltönyét is.

Az 1928-as évjáratú Krug Vintage Brut champagne-t nem az arannyal-gyémánttal díszitett palack tette értékessé: az 1928-as évjáratot az egyik legkiemelkedőbbként tartják nyilván, így érthető, hogy 2009-ben egy aukción valaki nem sajnált 22.670 dollárt (több mint 8 millió forintot) adni érte.

A walesi herceg és hercegnő házasságkötését követő fogadáson 1961-es Dom Perignon champagne-t szolgálták fel; az 1961-es év egyben Diana hercegnő születésének éve is. Az alkalom tiszteletére piacra dobott Charles & Diana limitált szériás sorozat palackjait 5821 dolláros (közel 1,9 millió forintos) áron kínálták.