napszemüveges lány szívószállal iszik

Mocskos szóda: az egyház kijátszására jött létre, ma már a fél világ issza

Gusztustalanul néz ki és bizarr íze van – természetes, hogy a fiatal generáció megőrül érte. Amerikában már üzletláncot alapítottak rá, lassan hozzánk is betör.

Neonszínű vagy éppen tejszerűen opálos, fura állagú és általában sziruposan édes – ezeket hallva első gondolatod valószínűleg neked is az lesz, bizony nem sok szeretni való van egy ilyen adottságokkal megáldott italban. Nagyobbat nem is tévedhetnél! Az amerikaiak, közülük is a TikTok generáció megőrül ezért a „kotyvalékért”, márpedig ami ott egyszer divat lesz, az hamarosan nálunk is felüti a fejét.

A dirty soda, vagyis a „mocskos szóda” éppen letarolja a közösségi felületeket, olyannyira, hogy mértékadó today.com is egy komplett cikket szentelt neki. De miről is van szó? A dirty soda nem egy bonyolult ital, mindössze valamilyen szénsavas üdítő (általában kóla), kókuszszirup, limelé és bizonyos recepteknél tejszín kell hozzá - a lenti videón is látható, alig 30 másodperc kell az elkészítéséhez. Kőbe vésett arányok nincsenek, mindenkinek az ízlésére van bízva a dolog.

Ezt a különös elegyet a kényszer szülte. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza (angol: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, röviden Church of Jesus Christ) nevű mormon felekezet tagjainak az alkohol és a dohány mellett tilos az olyan forró italok fogyasztása, mint a kávé vagy a tea.

A hagyomány szerint az alapító Joseph Smith 1830-ban parancsot kapott Istentől, hogy fordítsa le a Bibliát, és ezen „szerek” fogyasztásával kapcsolatban is útbaigazította őt a mindenható.

2012-ben némileg lazult a szabály, az akkori vezetők állásfoglalása ugyanis a koffeint magát engedélyezte. Innen szinte már egyenes út vezetett a tejszínnel és egyéb kiegészítőkkel „kávésított” kóla kánonba történő beemeléséhez.

Az első bar, amelyik (a gazdasági siker reményében) felkarolta az ügyet, a Swig nevű bár volt a 2010-es évek elején. Idén már a 39. üzletüket nyitották meg a legnagyobb mormon közösséget felvonultató Utah városban, illetve annak környékén. A Swignél a klasszikus dirty soda receptje diétás kólából, cukormentes kókuszból, friss lime-ból és kókuszkrémből áll. A nagy ellenlábas lánc, a Sodalicious zászlós itala, a „második feleség” alapja a Mountain Dew, az üdítő mellett van még benne inkább a furcsa színével, semmint az ízével hódító gyümölcsszirup és tejszín.

Nagyjából egyébként ez a két fő csapásirány - az eredeti, kólás recept variálása és a gyümölcsös vonal -, de ne legyenek kétségeink, hogy lesz még folytatás.