narancslé átlátszó üvegben egy fehér pulcsis, elmosódott lány kezében

Itt a megoldás a lángoló torokra!

Fotó: Nature Zen / Unsplash

4 ital, amivel semlegesítheted a szádban a csípős ételeket

Biztosan te is ittál már kólát egy csípős étel mellé, ami csak rontott a helyzeten. A listánkon szereplő következő italok garantáltan csillapítani fogják a csípősséget.


A kémia csodája

chilli paprika

A kapszaicin egyébként gyulladásgátló!

Fotó: Artem Beliaikin / Unsplash


Örök vita forrását képezi, hogy milyen italt érdemes a csípős ételek mellé inni.

Először is kezdjük azzal, hogy honnan ered a csípősség?

A csípős paprikák kapszaicint tartalmaznak, amely az égő érzésért, izzadásért és a könnyekért felelős.

Savas gyümölcslevek

narancsl\u00e9

A citrom- vagy lime szeletek is segítenek!

Fotó: Greg Rosenke / Unsplash


A lángoló érzést paradicsom-, narancs- vagy citromlével is enyhítheted, ezek a gyümölcslevek ugyanis semlegesítő hatással vannak az elfogyasztott csípős étel pH -értékére.

Tej

tej poh\u00e1r

A legegyszerűbb megoldás! 

Fotó: The Humble Co. / Unsplash


A tejivás rendkívül hatékonyan enyhíti a csípős ételek égését.

Sok tejalapú termék tartalmaz egy kazein nevű fehérjét, amely enyhíti a kapszaicin által okozott égést.

Rövid italok

tequila

Tartsd szem előtt a mértéket!

Fotó: iam_os / Unsplash


A kapszaicin hatását némi alkohollal is oldani lehet, de csak akkor, ha az ital magas alkoholtartalmú, például tequila, rum vagy vodka.

Vigyázz, a sör nem segít, mert több vizet tartalmaz, mint alkoholt!

Koktélok

kokt\u00e9l

Ezzel is enyhítheted az égető érzést!

Fotó: joyce Mutesva / Unsplash


A rövid italokhoz hasonlóan a koktélok is segíthetnek.