egy barna hajú nő üveg pohárból iszik
Fotó: eldar nurkovic / Shutterstock

A kutatók szerint ezt az italt kell innod, hogy elkerüld a cukorbetegséget

A friss kutatásban szereplő italról kiderítették, hogy sikeresen csökkenti a vércukorszintet.


A cukorbetegség kezelésének feladata egyenlőre nagy mértékben a gyógyszerekre hárul, ám egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy az életmódbeli változtatások segítenek a megelőzésben és a diabétesz kezelésében is – írja a medicalnewstoday oldala.

Olvasd el ezt is! 5 egészséges snack, amit a cukorbetegek is fogyaszthatnak

emberek s\u00e9t\u00e1lnak az utc\u00e1n

Fotó: Jacek Dylag / Unsplash


Az említett új kutatásba 18 olyan résztvevőt vontak be, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. A vizsgálatok során egy héten keresztül minden étkezés előtt egy 100 milliliteres protein italt (15 gramm tejsavót tartalmazott) kellett meginniuk. Majd két hétig kihagyták a protein fogyasztását.

pipetta, fiol\u00e1k, gumi keszty\u0171

Fotó: Julia Koblitz / Unsplash


A vizsgálatok pontossága érdekében minden résztvevőnél beültetésre került egy CGM eszköz (folyamatos glukózmonitorozó eszköz), ami a hagyományos ujjbegyes vizsgálatnál sokkal hatékonyabb.
piros ny\u00edl \u00e9s cukordarabok

Fotó: ADragan /Shutterstock


A kis eszköz percenként ellenőrzi, hogy milyen a vércukorszint, így a kutatók egy folyamatos grafikont kapnak róla, amit utána részletekbe menően megvizsgálnak. A tanulmányai eredményei azt mutatták, hogy az életmódbeli változtatások jobb hatással vannak a betegségre, mint egy másik gyógyszer hozzáadás a páciens kezelési tervéhez.

egy poh\u00e1r feh\u00e9r ital

Fotó: engin akyurt / Unsplash


A fehérje hozzáadása tehát bizonyítottan lelassítja a glükóz felszívódását, emellett pedig jóllakottságot és teltségérzetet biztosít.

Mivel a protein fogyasztása 8 százalékkal csökkentette a hiperglikémiát (magas vércukorszint), fennáll annak a lehetősége, hogy ez kevesebb gyógyszerhasználathoz vezethet.

\u00fcvegt\u00e9gelyek, gumi keszty\u0171

Fotó: Trnava University / Unsplash


Bár az eredmények mindenképpen izgalmasak, a kutatók még további hosszabb ideig tartó tanulmányokat akarnak végezni, hogy megerősítsék az eredményeket.