Dekantáló üvegedény asztalon, terítővel

Mai divatos dekantáló

Fotó: Unsplash / James Coleman

Minden, amit tudni kell a bor dekantálásáról

Mit hogyan mivel és mikor dekantálunk? Vörösbort mindig, fehérbort soha? Mit tegyünk, ha nincs otthon hozzá megfelelő eszköz? Gyakorlati válaszok a dekantálással kapcsolatos összes kérdésre.Mi az a dekantálás?

A dekantálásnak kettős funkciója van: szűrés és levegőztetés.

Szűrésre azért lehet szükség, hogy a több éves tárolás során kiváló apró szemcséktől megtisztítsd a bort. A legtöbb bor a fejlett technológiának köszönhetően ma már tükrös tisztasággal kerül a fogyasztókhoz (amelyik nem, arra általában ráírja a borász, hogy szűretlen), ám idővel mégis úgynevezett szediment képződhet. Ez egyáltalán nem káros, tehát nincsen gond, ha megiszod a borral együtt, legfeljebb az élmény csorbulhat tőle.

A dekantálás másik szerepe abból adódik, hogy általa a bor oxigénnel érintkezik, aminek hatására felszabadulnak bizonyos illatok, aromák, megnyílik nekünk a bor. Mindeközben más nem kívánatos szagok pedig éppen hogy elillannak. Ilyen lehet a kén-hidrogén, ami olykor óhatatlanul együtt jár a borkészítéssel, de ettől még nem kellemes (záptojásra emlékeztet), viszont így könnyedén eltávolítható.

Hogy néz ki a dekantáló?

Változatos formák, ugyanaz a funkció

Fotó: www.123rf.com

Számos különböző formájú dekantáló van, a modernebbek szinte egy műtárgy igényességgel lettek megtervezve és szobadíszként is megállják a helyüket. A jó dekantálók felépítése ezzel együtt nagyjából azonos: hosszú vékony nyakuk és erősen kiszélesedő testük van, utóbbi miatt a bor nagy felületen tud szétterülni és érintkezni a levegővel. Ezen belül alapvetően két típust különböztetünk meg: az inkább levegőztetésre alkalmas edénynek a nyakrésze is valamivel vastagabb, míg a szediment kiszűrésére „szakosodottnak" vékonyabb a nyaka, hogy ezekbe az ember óhatatlanul lassan töltse át a palack tartalmát. A miért igen egyszerű: így könnyebb észrevenni, ha a bornak már a „zacos" alját készülünk kitölteni a dekantálóba. Ez általában a nagyon értékes, muzeális boroknál egy kritikus pont, otthon elsősorban a szellőztetést szolgálja a dekantálás, így érdemes a „nyakasabbak" között válogatni. Bármilyet is választasz azonban, legyen az edény masszív, vastag falú, hogy ne törjön el az első koccanásra, lehessen mosogatógépben mosni, álljon könnyen kézre és férjen bele egy üveg bor. A kristályból készült változatok drágábbak, de azoknak garantáltan nincsen „mellékíze", semennyire nem befolyásolják a kóstolást.

Gyertyafény segítségével figyelik, hogy tiszta-e a bor

Fotó: www.123rf.com

Különösen a vörösborok esetében nem egyszerű megállapítani, mikor érkezik el az a pont, hogy a borral együtt már szediment is kerül a dekantáló edénybe. A maximalisták a gyertyafényt szokták segítségül hívni, amivel alulról megvilágítják a palack nyakát, miközben ők felülről figyelik, mikor jelenik meg ott folt, vagyis finom homokra emlékeztető lerakódás. Másik lehetőség, hogy dekantáló szettünket egy speciálisan erre kifejlesztett szűrő tölcsérrel bővítjük. Nem olcsó, de biztos megoldás.

Hogyan dekantálj?

Az alábbi lépéseket betartva nem érhet nagy meglepetés.

  1. Ha a nagy nap előtt évekig fektetve tároltad a palackot, akkor kibontás előtt egy 24 órára állítsd talpra, hogy a szediment leülepedhessen.
  2. Győződj meg róla, hogy a dekantáló edényed, tiszta, szagtalan.
  3. Húzd ki a dugót, tiszta ronggyal töröld le az üveg nyakát.
  4. Biztos kézzel, lassú mozdulattal kezdd el átönteni a palack tartalmát a dekantáló belső falára, közben folyamatosan figyeld, milyen a kizúduló bor. Minél régebbi évjáratról van szó, annál nagyobb az esély, hogy az üledék előbb-utóbb megjelenik. Ha ez megtörténik, azonnal hagyd abba az áttöltést. Ekkor jöhet a korábban említett szűrő.
  5. Ha befejezted a műveletet, hagyd állni a bort a dekantálóban. Az átlag várakozási idő két óra, fehéreknél ennek a fele is elegendő.

Mit dekantálj és mit ne?

Legfontosabb szabály: nem dekantálunk minden bort csak azért, mert idős, viszont ha a helyzet úgy kívánja, fiatal borokat is áttöltünk elfogyasztásuk előtt. Utóbbira példa az az eset, ha egy hosszabb érlelésre szánt tételt (például egy cabernet franc-ból, cabernet sauvignonból és merlot-ból álló, úgynevezett bordói házasítást, vagy egy 100% cabernet sauvignon bort) valamilyen okból idő előtt kibontasz. Ezeket rendes körülmények között palackozás után még évekig tárolják pincében, részben éppen azért, mert a parafa dugón keresztül addig is oxigén éri őket, ezért lekerekednek, lágyabbá válnak. Ha ezt nincs mód kivárni, akkor jön képbe a dekantálás, amivel legalább részben pótolni tudod a kieső hónapokat, éveket.

Természetesen gyakrabban fordul elő, hogy idős, akár 10-15 éves, a csúcsformát már elért bort kell dekantálnod. Ilyenkor elsődleges feladat az üledék eltávolítása, annál is inkább, mert a levegőztetés kifejezetten árthat a bornak. Ha erről van szó, áttöltés után rögtön következzen az elfogyasztása. Mivel azért vannak kivételek, vagyis olyan régebbi tételek, amiknek az illata, íze a szellőztetés hatására válik élénkebbé, legjobb, ha dekantálás után megkóstolod a bort. Ha már akkor kellően élőnek találod, akkor ne várj!

A dekantálás kérdése többségében vörösboroknál merül fel, de a gazdagabb, testesebb, ásványos fehérborok (Tokajból, Somlóról, Burgundiából) éppúgy igénylik. Semmiképpen ne dekantáld viszont a buborékos bort, a fiatal rozékat és az illatos szőlőfajtákból (Irsai Olivér, királyleányka, sárgamuskotály, muscat ottonel, cserszegi fűszeres) készült tételeket. Előbbinél a buborék, utóbbiaknál pedig a jellegzetes gyümölcsös aromák illannak el.

Keretes Tipp: A csavarzár általában intő jel arra vonatkozóan, hogy itt bizony nincs helye a dekantálásnak. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kóstolj. Ha viszont túlzottan intenzívnek, harsánynak találod az ízeket, savakat, vagy éppen hogy nem érzel illatokat, mert zárkózott a bor, akkor jó eséllyel javítani fog a boron az áttöltés.

Hogyan dekantálj dekantáló nélkül?

Ha még nem szerezted be a saját különbejáratú dekantálódat, de úgy érzed, elengedhetetlen a művelet, erre is létezik megoldás. A „hamis dekantálásnál" egy hasonló formájú edényt használj. Ez lehet egy öblösebb kancsó, vagy egy felfelé szűkülő bólés tál, esetleg váza.

Nem maradt más hátra, mint hogy a gyakorlatban is alkalmazd a most tanultakat. Ehhez kíván sok sikert és utána felejthetetlen borélményt a vince.hu! Egészségedre!

Mit szokás még dekantálni a boron kívül?

Whiskey-t már csak a látványáért is szoktak dekantálni

Fotó: Unsplash / Victor Hughes

Bárszekrények feltáruló ajtaja mögött gyakran bukkan elő whiskey, vodka, tequila, gin, rum és cognac „idegen" palackban. Itt a dekantáló edénynek nincs állagjavító funkciója, egyszerűen jól néz ki. „Van abban valami, amikor besétálsz valakinek a lakásába és megpillantod a kristályüvegekben az aranyló párlatokat. Derűt, nyugalmat sugároznak. Az önmagában, hogy áttöltöd a saját edényedbe a whiskey-t, azt sugallja, hogy sikeres vagy és kifinomult az ízlésed." Szebben aligha lehetett volna megfogalmazni, amit a The Manual újságírója itt leírt.