három ember áll a szőlőtőkék között
Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Változások jöhetnek a leghíresebb magyar bornál

A szüreti körkép első részében Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet igazgatója mondta el véleményét a 2022-es évről.

A Haszon Agrár 2022/9. számában nyilatkoztak magyar borászok azzal kapcsolatban, milyennek ígérkezik a 2022-es évjárat. Az összes borász válasza elolvasható a magazinban.

​Mészáros László, birtokigazgató, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj-Hegyalja

"Nagy reményekkel vágtunk bele az idei évbe: úgy tűnt, hogy 2018 után ismét nagy termésünk lesz – most viszont a potenciálisan várható mennyiséghez képest 20% veszteséggel mindenképpen érdemes számolni. Ha a területeinket nézzük – bár ez Hegyalja egészére vonatkoztatva is igaz –, általánosságban elmondható, hogy vannak olyan helyeink, jellemzően a fiatal telepítések, ahol a szárazság és az azzal összefüggő gyenge tápanyagellátás miatt gyengék a hajtások és abnormálisan kicsik a fürtök és a bogyók, míg más részeken kifejezetten szép a szőlő. A száraz borokhoz már elkezdtük a szüretet: érdekes, hogy a legutolsó próbaszüreti eredményeket megcáfolva a mustokban már jóval magasabb a cukortartalom és alacsonyabbak a savak. Így igencsak igyekeznünk kell a száraz boros szürettel. Az aszúról egyelőre korai lenne még biztosat mondani, az viszont már most is látszik, hogy azokon a helyeken, ahol a termés szépen beérett, ott még akár lehet egy jó aszús évünk is, hiszen már most is sok helyen megjelent a botritisz. Míg a száraz boros szüret munkaigénye nálunk nem nagy, az aszúhoz már 100-150 fős csapatok kellenek. Attól nem félek, hogy idén nem lesz meg a kellő számú ember, hiszen már most is kérdezik, mikor tudnak jönni; hosszú távon azonban kihívás lehet. Borvidéki szinten lenne jó kicsit lazítani az aszúszedés szabályozási rendszerén.

Ami a borainkat illeti, mi már januárban eszközöltünk 15%-os áremelkedést, amit szerencsére jól fogadtak a partnereink. Látva az elszabaduló energiaárakat, nem tudom, hogy ez meddig lesz elég, de reménykedem benne, hogyha 2021 elejéhez nem is tudunk visszatérni, azért valamennyire ez konszolidálódni fog."

Olvasd el a teljes cikket a Haszon Agrár 2022/9. számában!