boros és pezsgős üvegek és két pohár bor fa asztalon

Régi hagyományhoz térnek vissza

Fotó: cityam.com

A pezsgők hallgatnak

Rendkívül ritkán fordul ugyan elő és kevésbé köztudott, de Champagne-ban, ahol három szőlőfajta – a pinot noir, a meunier és a chardonnay – dominál, további négy szőlőfajta – az arbanne, a petit meslier, a pinot blanc és pinot gris (fromenteau) – telepítése is megengedett.A Drappier egyike azon kevés champagne-i termelőnek, amely mind a hét fajtából rendelkezik ültetvénnyel; legutóbb 2012-ben telepített fromenteau-t. Az elképzelés szerint ezt is champagne-ban használják majd fel, így szeretnének előállítani egy nagyon édes pezsgőstílust, hasonlóan a történelmi elődökhöz. Ennek az elképzelésnek némileg ellentmond, hogy a szőlő 2017-es és 2018-as szüretéből is csendes bort készítettek, amely ráadásul biominősítéssel is rendelkezik. Ezek mellett pedig napvilágot látott egy pinot noir is; valamennyi bor a Coteaux Champenois besorolásba tartozik. A bortriumvirátus a Trop M'En Faut!, Permission és Perpétuité nevet kapta, és az Egyesült Királyságban már biztosan be lehet szerezni belőlük pár palackkal.

A Drappier vezetője, Michel Drappier elmondta, hogy a legújabb termékek piacra dobása csupán a helyi fog

Foyasztásra szánt csendes borok előállításának hagyományát folytatja a birtokon, miközben Champagne történelmi örökségét is hordozzák.

A Drappier család 1808 óta foglalkozik csendes borok készítésével, a jövőre nézve pedig elképzelhető, hogy a klímaváltozás miatt egyre több ilyen típusú tétel kerülhet ki a polcokra. Ez azonban nem most lesz, jelenleg csupán 0,7%-át adja a csendes borok piaca a teljes champagne-i termelésnek.Champagne-ban generációról generációra öröklődik a pezsgőkészítés.Fotó: cityam.com

Related Articles Around the Web