egy férfi borosüveget nyit egy dugóhúzóval
Fotó: Parilov / Shutterstock

Ha nincs kéznél dugóhúzó: 7 módszer, amivel ki tudod nyitni a parafadugós bort

Vettél egy parafadugós bort, de nincs kéznél dugóhúzó? Nem baj, szerencsére akad pár módszer, amik segítenek ebben a helyzetben.


Minden borkedvelővel előfordult már legalább egyszer, hogy azért nem tudott egy finom palack bort kinyitni, mert nem volt nála dugóhúzó. Számos olyan módszer létezik a parafadugó kiszedésére, amik elméletben jól hangzanak, de a gyakorlatban sokkal nehezebb őket megvalósítani. Ezért most utánanéztünk, mik azok a technikák, amik valóban működnek.

Olvasd el ezt is! Csavarzáras kontra fadugós bor: elmondjuk, melyik a jobb!

1. Csavarhúzó 


A listánkon szereplő első módszer valószínűleg az egyik legbiztonságosabb, hiszen nem igényel nagy erőfeszítést. Előszöris szükséged lesz egy csavarra (lehetőleg egy hosszúra), amit kissé megdöntve, 45 fokos szögben egy csavarhúzó segítségével a parafába tekersz - magyarázza a vinepair cikke. Ahogy a videóban is látszik, akkor van jó helyen a csavar, ha eléri az üveg oldalát. Ezután fogj egy kalapácsot (vagy egy erős villát) és a "horgas" részével lassan húzd ki a dugót. Kész is!

2. Kulcs


Ez a módszer némileg hasonlít az első lehetőséghez, amiben csavart és kalapácsot használtál a parafa kihúzásához. Itt is 45 fokos szögben kell a kulcsot a parafába nyomnod. Ha a kulcs a helyén, akkor - úgy mint a videóban - kezd el óvatosan kitekerni a parafadugót. Egyszerű, ugye?

3. Öngyújtó


A listánkon következő technikával érdemes óvatosan bánni, ugyanis a bor nem feltétlenül kedveli, ha odapörkölnek neki. Ettől függetlenül ez a módszer is jól működik. Kezdd azzal, hogy leszeded a színes fóliát (kapszulát) palack nyakáról, ezután egy öngyújtóval melegítsd meg az üveg tetejét. Ez nagyjából 1 percet vesz igénybe. A folyamat végén a dugó szinte kirobban az üvegből. Aggodalomra semmi ok, a bor fogyasztható marad.

4. Olló


Ha olyan háztartási eszközt szeretnél használni, ami mindig kéznél van, akkor az olló lesz a legjobb választás. Nyomd az egyik pengéjét a parafa közepébe, de vigyázz, nehogy megsértsd a kezedet! Miután a pengét teljesen belenyomtad a dugóba, óvatosan csavard el az olló fogantyúit, majd húzd felfelé, amíg a dugó ki nem jön az üvegből.

5. Fogazott kés


Csak úgy, mint az olló, valószínűleg a fogazott kés is minden háztartásban megtalálható. A kést egy kissé megdöntve szúrd bele a dugóba. A kés hegye legalább a parafa feléig érjen el. Ezután óvatosan kezd el kihúzni a dugót.

6. Cipő


Most következik listánk egyik legérdekesebb dugóhúzó technikája. Igen, valóban egy cipőre (és egy falra) lesz szükséged hozzá. Helyezd a palackot a lábbelibe, majd a videóban látott mozdulatokkal kezd el a falhoz "csapkodni" az üveget. Nem kell sok idő, és a parafadugó elindul kifelé. Fontos: ha már kilátszik a dugó fele az üvegből, akkor ne ütögesd tovább, vagy a bor ki fog ömleni.

7. Fakanál


A dugóhúzásra használt fura eszközök listája nem végződhet mással, mint egy fakanállal - igaz itt éppenséggel dugótolásról van szó. Mindazonáltal talán ez az egyik legegyszerűbb és legveszélytelenebb módszer. Vegyél a kezedbe egy erős fakanalat majd a nyelével lassan nyomd a dugót az üvegbe. Szuper gyors, nem igaz? Ha lehetséges, akkor ne egy fehér fal mellett próbáld ki ezt a technikát, a bor ugyanis alattomos módon kifröccsenhet az üvegből.