újság három sárgabarackkal, borral, szalmakalappal

A sárgabarackot nem csak akkor érezhetjük a borban, ha belekerül

Fotó: Unsplash

A világ legjobb édes borait keresik

Az édes és erősített borok kategóriájával folytatódik a Concours Mondial du Bruxelles, augusztus 1-ig lehet nevezni.


Az édes bor története lenyűgöző. Egykor a világ legkeresettebb borai voltak (XV. Lajos francia király a tokaji aszút a "borok királyának, a királyok borának" nevezte), az utóbbi időkben azonban ez a kategória mintha kicsit háttérbe szorult volna, és számos piacon jelenleg egyáltalán nem veszik figyelembe a benne rejlő lehetőségeket.

Pedig ha kiváló minőségű szőlőből és szakértelemmel készülnek, ezek a borok ugyanolyan kiegyensúlyozottak és összetettek lehetnek, mint száraz társaik. Magas cukortartalmuk azt jelenti, hogy nem csak jól tárolhatóak, ha egyszer már felbontották őket, hanem nagyon sikeresen eltehetők a pincében is. Ahogy Rosemary George brit Master of Wine írja, "az édes borok legjobb példái igazán eredeti borászati kincsek".

Édes borok a világ minden tájáról

Szinte minden ország, amely száraz bort készít, készít édes borokat is, és a változatosság egészen döbbenetes tud lenni. Európában az édes boroknak nagy hagyománya van - a vezető termelő országok közé tartozik Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Magyarország, Olaszország, Portugália és Görögország -, de kincseket találhatunk távolabb is: a kanadai jégborok, az amerikai Finger Lakes édes rizlingjei és az ausztrál Rutherglen régió zamatos ragadós borai csak néhány példa.

Jelentkezés

Augusztus 1-ig, az alábbi linken.

Borverseny dátuma: szeptember 20.

Eredmények: október 15.