egy kéz benne egy palack bor az asztalon egy pohár vörösborral

Új egri bikavér a láthatáron

Fotó: Kalmár Borbála

Új csillagok tündökölnek az egri bikavér egén

Néhány éve még a megszűnés gondolata is felmerült, ma már viszont egyre többen tudják Egerben, mihez is érdemes kezdeni az időközben hungarikummá nemesedett nemzeti brandünkkel, a bikavérrel.


Néhány éve még talán az a gondolat sem lett volna ördögtől való, hogy a bikavér végképp az enyészeté legyen. Hiába vették fel a hungarikumok listájára, a borvidék – ahogy mondani szokás – se kiköpni, se lenyelni nem tudta. Egy borvidék, ahol a fő házasításban 13 szőlőfajta engedélyezett abból az egyébként szintén irreálisan sokból, amit ott termelnek: ha megnézzük a világ leghíresebb borvidékeit, sehol sem ez a matek működik. Egernek azonban komoly tervei vannak: felnőni a legnagyobbak közé; a helyi termelők tiszta hitükkel vallják, ehhez minden adottságuk megvan. „Meg kell küzdenünk, fel kell lázadnunk a közöny ellen" – tüzeli a hozzá hasonló gondolkodásúakat Dr. Lőrincz György.

Ez is érdekelhet: Mítoszok nyomában - eredetileg szekszárdi vagy egri a bikavér?

Egri Borműhely sétálókóstoló

borospalackok egy jegesv\u00f6d\u00f6rben

Természetesen nemcsak bikavérek voltak kóstolhatók a rendezvényen

Fotó: Kalmár Borbála


A három évvel ezelőtt megalakult Egri Borműhely tagjai idén október 23-án a saját maguk forradalmát vívták. A csatatér: St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet. „Ami érték, ami siker és ami jó – arról beszélni kell" – ez ismét Dr. Lőrincz György szájából hangzik el, aki ezen a napon a házigazda mellett a szónok szerepét is magára vállalta. A jelenlévő termelők által felvázolt irányvonalak és elvárások a bikavérrel szemben egyetlen mondatban összefoglalható: legyen finomabb és piacosabb, mint az eddigi próbálkozások. Ennek megvalósításához konstruktív diskurzusra van szükség, arra leüljenek egy asztalhoz mindazon emberek, akiknek a megvalósítás tényleg a szívügyük; és ha lehetséges, legyen köztük elismert, legjobb és legtöbbet termelő borász is. Az egri bikavér régen a pincészet legjobb tételének a szinonimájaként volt ismert, az előttünk álló húsz esztendőnek pedig az a feladata, hogy visszakerüljön erre a polcra.

borospalackok egy feh\u00e9r asztalon

Egri bikavérek katonás rendben

Fotó: Kalmár Borbála


A fent forradalomként felvezetett sétálókóstolón, illetve a két mesterkuzuson tíz borászat mutatta be legszebb borait az érdeklődő közönségnek. Anélkül, hogy részletes jegyzeteket tárnék a kedves olvasó elé, azt kell mondjam, az út, amin elindultak, több mint ígéretes. Új irányvonal látszik kirajzolódni, beleértve a fehérborokat, a rozékat és az egri csillagot is.

A csúcsok csúcsa természetesen a bikavér, ami a felhasználható fajták széles választékából adódóan gyakorlatilag bármilyen vörös házasítás lehet – ki ebben, ki abban a szőlőfajtában látja meg a kékfrankos méltó párját. A stílus tehát sokféle, a termőhely viszont azonos. Eger hűvös borvidék, és ezt nemcsak a tankönyvek mondják, de az időjárás is tükrözi. Később érik a gyümölcs, más a cukortartalom, más az alkoholfok, mint egyéb borvidékeinken. Fontos, hogy a bort ennek tudatában kóstoljuk, legyen ez az origo, minden más pedig a borász kézjegye. A VINCE Magazin októberi lapszámának címlapjára egy Amerikát megjárt termelő bora került: a Jazz pedig pontosan ezt a nemzetközi kavalkáddal teli életutat tükrözi. Bolyki Jani bikavére olyan, mint ő maga: vagány, és végtelenül udvarias. A St. Andrea csúcs bikavére, a Merengő elegáns, fineszes – nomen est omen bor, hosszú életűre tervezték. Ahhoz viszont nem tudom, mit szól, hogy hamarosan letaszítják a trónjáról… hiszen érkezik a november 5-6-i Vince Gála exkluzív mesterkurzusán kóstolható Agapé.

Egy fél nap Lőrincz György óvó tekintete és tűpontosan megfogalmazott értékes gondolatai mellett bőven adnak elegendő elmélkednivalót az elkövetkező napokra, de emellé még egy házi feladat is jár. „Hazaérve nézzék meg a Wikipédián a szó jelentését" – zárja előadását a bikavér mesterkurzuson. Így teszek.

Az agapé szó átvitt értelmű jelentése a nyolc fajta szeretet (erósz, filia, storgé, pragma, mania, ludus, philautiaagapé és agapé) közül a legmagasabb rendű tudatos, feltétel nélküli érzelemét fedi le, ami cselekvésre kell, hogy ösztönözzön. Az előbbi hét - erosz, philia, storgé, pragma, mania, ludus, philautia - vagy jelen van mint érzelem, vagy nincs. Akarattal nem lehet rajta változtatni. Egyedül az agapé tanulható érzelem.


Törekedjünk a jó gyakorlására!


Még több bikavér a Vince Magazin októberi lapszámában!