sárgás színű szőlőfürt a tőkén

Hektáronként 18 millióért eladó az orosz tulajdonban lévő bioborászat!

Az európai szankciók hatására az orosz tulajdonosok szabadulnának a borászataiktól. Az egyik eladó birtok esetében az ár hektáronként 18 millió körül alakulhat.


A languedoci Le Prieuré Saint-Jean de Bébian és a Jurában található Domaine Ganevat borászatot 2008-ban illetve 2021-ben vásárolta meg Alexander Pumpjanski. Alexander Pumpjanski a fémmel és energiahordozókkal milliárdossá váló Dmitry Pumpjanski fia, egyben a családi portfólió európai részének vezetője. Mint ilyen, az Európai Unió őt is „fekete listára” tette március 9-én.

A szankció hatására – írja a thedrinksbusiness.com – Pumpjanski elkezdett vevőt keresni a két borászatára, habár egyelőre nem tisztázott, el szabad-e adnia azokat. Mindenesetre a cikk szerint Benoit Pontenier, a két pincészet nemrég kinevezett igazgatója, valamint Jean-Francois Ganevat, a bioborokat készítő Domaine Ganevat egykori tulajdonosa, jelenlegi borásza jelezték, visszavásárolnák a birtokokat.

Az ár esetében irányadó lehet a tavalyi adásvétel, akkor az orosz milliárdos hektáronként 48 ezer euróért (18 millió forint) jutott hozzá a Domaine Ganevat területeihez.