egy szupermarket belseje

Ennek nagyon fogsz örülni: árstop nélkül lett olcsóbb egy élelmiszer itthon

Jó hírünk van: rendhagyó módon csökkent az egyik kedvenc élelmiszerünk ára. Ha megtudod, hogy mire gondolunk, tuti te is azonnal bevásárolsz belőle!Átlagosan olcsóbban juthatunk hozzá az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban, ez derül ki az italkereso.hu által készített statisztikából, amihez több mint ezer alkoholt és 215 online italboltot vizsgáltak meg. Az árak nem egységesen változtak, vannak olyan termékek, melyek olcsóbbak, mások drágábbak lettek.

Ez is érdekelhet: 5 alkoholos ital, amit a fogyókúra alatt is nyugodtan ihatsz

italok polcokon

Fotó: Adam Wilson / Unsplash


A január általában mindig az áremelkedésekről szól, ez az év azonban több tekintetben is más.

Bár sok minden drágult, az árnövekedések mellett árcsökkenés is tapasztalható. Hat alapvető élelmiszer esetében a kormány a 2021. október 15-i árak szintjére csökkentette az élelmiszerek árait. Az árstop vagy árszabályozás 2022 május 1-ig tart. Érdekesség, hogy az év elején nem nőtt az alkoholok ára, hanem csökkent. A statisztikai eredmények alapján átlagosan 1,26 százalékkal ment lejjebb az áruk. Ez azonban csak egy átlag, bizonyos alkoholok jelentősebb mértékben drágultak, mások nagymértékben csökkentek.

Az uniós átlag alatti áron juthatunk Magyarországon alkoholhoz, ezt az Eurostat statisztikája bizonyítja, ha az uniós átlagárat 100-nak vesszük, akkor Magyarországon 73 százalék az alkoholok átlagára, ezzel az utolsó az uniós sorban. Az élen Finnország áll, 193 százalékkal.

Az uniós átlagárakhoz képest az északi országokban drágább az alkohol.

Árak változása kategóriánkét

s\u00f6r\u00f6k egym\u00e1s mellett

Fotó: Jon Parry / Unsplash


Édes? Száraz? Fehér? Vörös? Rosé? A borok világa igazán lenyűgöző, hazánk pedig híres finom és különleges borairól. Egyre-másra szerveződnek a borkóstoló workshopok, indulnak a tanfolyamok, egyre többen vágynak a minőségibb, különlegesebb borokra, és egyre többen vannak olyanok is, akik szeretnének egy kicsit mélyebben belelátni a borok világába.

Nos, a borfogyasztók számára jó hír, hogy átlagosan egy év alatt nagyjából hét százalékkal lettek olcsóbbak a borok, persze itt is vannak olyan fajták, melyek ára nagyobb mértékben változott, érdemes megnézni például a villányi merlot-ok árváltozását, hisz akár 30 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk egy palackhoz, mint egy évvel korábban.

Átlagosan kevesebbet fizethetünk a ginért is, egy kicsit drágábbak lettek viszont a keserű likőrök. A kézműves sörök esetében is drágulásról lehet beszámolni. A kézműves sörök az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem is csoda, hisz ezek az italok magas minőségükkel, különlegességükkel, és egyediségükkel kitűnnek a hagyományos sörök közül. Az ilyen sörök minősége mellett fontos kérdés a márkahűség is, sokan elköteleződnek egy-egy sörfőzde iránt, ezek a sörök ma már erős brandet képviselnek. A világ egyre inkább a minőségibb italok fogyasztása felé tart, nem meglepő tehát, hogy az árak ebben a kategóriában nőttek, hozzávetőlegesen hét százalékkal.

A nagyüzemi sörökért pedig átlagosan 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban.
ital \u00fcveg poharakban

Fotó: Paul Einerhand / Unsplash


A konyakok ára minimálisan csökkent egy év alatt, mint ahogy a likőrök, krémlikőrök ára is csökkent, ezekért átlagosan 1,6 százalékkal kevesebbet kell fizetni. Meggy, vilmoskörte, szilva, barack, cseresznye? Igen, ezek már a pálinkák, megannyi gyümölcs kiváló esszenciája, az ízek kavalkádja, az illatok harmóniája. A kiváló minőség itt is alap, sőt, egyre nagyobb igény van az ilyen pálinkákra, melyek ára csekély mértékben, 0,50 százalékkal csökkent az elmúlt esztendőben. A már hagyományosnak számító gyümölcsök mellett a különlegességek is helyet kapnak a polcokon, sőt, egyre keresettebbek az ilyen nóvumok. Mint a sompálinka, vagy a szederből, sárgadinnyéből, nemes bodzából vagy épp málnából készült párlat. A különböző párlatok átlagosan 2,4 százalékkal drágultak.

A pezsgők átlagosan 2,1 százalékkal lettek olcsóbbak egy év alatt, az emberek leginkább még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszakban fogyasztják a pezsgőket.

A rumfélék 1 százakkal lettek olcsóbbak, a tequilák 3 százalékkal drágultak, a vermut, bitter kategóriában pedig 2,1 százalék az árcsökkenés. A vodkák tekintetében 2,7 százalékos az árcsökkenés, míg a whiskyk 1,7 százalékkal lettek drágábbak, az abszint fogyasztói bruttó ára pedig a statisztika szerint átlagosan 2 százalékkal csökkent.