friss zöldségekből álló saláta
Fotó: Nadine Primeau / unsplash

Még nincs vége, vigyázzunk: ez az étrend durván csökkenti a koronavírus kockázatát

Az egészséges növényi alapú élelmiszerek fogyasztása csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát és annak súlyosságát – derült ki egy tanulmányból.Az egészséges növényi alapú étrend koronavírus elleni védőhatása még erősebbnek tűnik a hátrányos helyzetű területeken élők esetében – derült ki a psyblog cikkéből.

Dr. Jordi Merino, a tanulmány elsőszámú szerzője elmondta:

Korábbi jelentések szerint a rossz táplálkozás gyakori jellemző a járvány által kifejezetten érintett csoportok körében, de az étrend és a kockázat súlyossága közötti összefüggésre vonatkozó adatok hiányoznak.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a helyes táplálkozás közvetlen hatással van a fertőző betegségek csökkentésére. Összefüggést találtak bizonyos étrend-kiegészítők és tápanyagok és a koronavírus-fertőzés csökkent kockázata között.

n\u0151 f\u0151z eg\u00e9szs\u00e9ges alapanyagokb\u00f3l a konyh\u00e1ban

Fotó: Jason Briscoe / unsplash

A jelenlegi kutatás 2020 folyamán 592 571 lakost követett nyomon az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az étrend minőségének felmérése érdekében a résztvevőket a világjárvány előtti táplálkozási szokásaikról kérdezték, olyan élelmiszer-kategóriák alapján, mint a zöldségek, gyümölcsök, olajos halak, zsírok és cukros termékek.

Azt találták, hogy a magas minőségű étrenddel rendelkezők kisebb valószínűséggel betegedtek meg súlyosan koronavírussal.

Dr. Andrew Chan, a tanulmány társszerzője hozzátette:

Bár nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a védőoltás beadatásának és a maszk viselésének fontosságát zsúfolt beltéri környezetben, tanulmányunk azt sugallja, hogy potenciálisan csökkenthetjük a koronavírus megbetegedés vagy a rossz kimenetel kockázatát azzal is, ha odafigyelünk az étrendünkre.