színes borospalackok állnak kavicsokon, háttérben víz
Fotó: The Vine HRVSTD for You

Sétált oroszlánokkal, búvárkodott cápák között – most Etyeken készít különleges borokat

Napközben a világ legnagyobb és legzöldebb autógyártójának hazai kommunikációjáért felel, hajnalonként az etyeki dűlőket járja, éjjelente pedig a kőről kőre újjáépülő etyeki présházban és évszázados pincében készít bort high tech eszközökkel.Napközben a világ legnagyobb és legzöldebb autógyártójának hazai kommunikációjáért felel, hajnalonként az etyeki dűlőket járja, éjjelente pedig a kőről kőre újjáépülő etyeki présházban és évszázados pincében készít high tech eszközökkel, haladó szellemben, ökológiai gondolkodással, folyamatosan az újítások lehetőségét keresve, ám a hagyományok tiszteletben tartásával olyan borkülönlegességeket, amelyek ma már a franciaországi Champagne-ban is kaphatóak, de eljutottak az Egyesült Államokba vagy épp Lengyelországba is.

f\u00e9rfi \u00e1ll egy pultn\u00e1l, \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poharat emel a sz\u00e1j\u00e1hoz

Fotó: The Vine HRVSTD for You


Varga Zsombor ’civilben’ leginkább a környezetbarát hibrid autóikról ismert, az elektrifikáció minden területén élen járó Toyota és Lexus magyarországi kommunikációs tevékenységét vezeti, ám nevét egyre több borkedvelő is megismeri. Kézműves ökoborászata, a The Vine HRVSTD for You kicsiny, mindössze kéthektáros etyeki birtokán ugyanis igazán emlékezetes tételek születnek a keze alatt mentora, a hazai borász szakma egyik ’nagy öregjének’ számító, közel fél évszázados tapasztalattal bíró Simonyi Zoltán segédletével és tanácsai nyomán, aki szinte második édesapaként támogatja.

Fotó: The Vine HRVSTD for You


A ’világjáró borász’ vitorlázott a Karib-térségben és a Földközi-tengeren, ám nincs szívének kedvesebb a Balatonnál. Evezett vadvizeken, a floridai Everglades végtelen mocsarának aligátorai, a namíbiai Walvis Bay fókái, a thaiföldi Krabi tengeri barlangjai és a vietnámi Halong Bay trópusi növényzettel borított mészkősziklái között, a legszebbnek mégis Gemenc ártéri erdejét, a Szigetköz vízi labirintusát és a Tisza-tó virág borította belső tavait tartja. Csodálta már a napfelkeltét a marokkói Erg Chebbi homokdűnéi között és Izland legszebb vízeséseinek fátylán át, a

szeme mégis akkor csillog a legjobban, amikor az etyeki Öreghegy rabul ejtően szép hajnalhasadásait idézi fel.

Ugrott ki repülőből és vetette magát a mélybe a Korinthoszi-csatorna felett átívelő hídról, repült helikopterrel a Zimbabwét és Zambiát elválasztó Viktória-vízesés és a szibériai sztyeppék és a tagja felett épp úgy, mint New York felhőkarcolói között, hőlégballonozott a törökországi Kappadókia és a burmai Bagan templomvárosa fölött. Bejárta az etiópiai Danakil-mélyföld fortyogó, holdbéli tájait és a kaliforniai Halál Völgyét, látta Azerbajdzsán iszapvulkánjait és örökkön lángoló hegyoldalait, a kambodzsai Angkor Wat ősi templomait, megmászta a Nimród-hegyet a perzsa és görög istenek többembernyi szobrainak nyomában és felmászott Tigray égi templomaihoz is. Szelte Skandinávia végtelen hómezőt motoros- és kutyaszánnal, autózott a befagyott Bajkál tó jegén (amelynek legmélyebb, 1642 méteres pontja fölött mínusz 25 fokban költötte el ebédjét) és a Csontvázpart kő- és homoksivatagában. Búvárkodott trópusi tengereken, cápák között és hajóroncsok nyomában, és kristálytiszta tavakban, legemlékezetesebb merülésének mégis a Rózsadomb alatti Molnár János-barlang vízalatti labirintusának felfedezését tartja, ha belső lecsendesülésre vágyik, akkor pedig a tatai Fényes-forrás tórendszerében tett merülés számára a legkedvesebb. Dél-Afrikában oroszlánokkal sétált (egyikük farkát a kezében fogva) ám mégis az etyeki dűlőkön, a szőlőtőkék között olykor feltűnő, félénken nézelődő, majd tovairamodó őzekről, szarvasokról, rókákról mesél leglelkesebben.

Fotó: The Vine HRVSTD for You


Varga Zsombor a világ mintegy 73 országban járt és gyűjtött élményeket, tapasztalatokat és ha már ott járt, felkereste azok legnevesebb csúcsborászatait és kicsiny kézműves műhelyeit, hogy tanuljon, megismerkedjen a világ legnagyobb borvidékeinek legősibb hagyományaival és a legújabb trendekkel, technológiákkal. Mielőtt ezen tapasztalatokat szintetizálva útjára indította volna az etyeki Öreghegyen életre hívott kézműves ökoborászatát, a The Vine HRVSTD for You-t, elvégezte a borász, borszakértő és sommelier képzéseket is, hiszen

feltett szándéka volt, hogy valóban egyedi és különleges, kimagasló minőségű tételeket alkosson.

Ez a szenvedély visszatükröződik nem csupán a keze alatt születő tételekben, hanem a szőlőműveléshez való viszonyában is: az ökológiai szempontok figyelembevételével működő tőkéken szigorú terméskorlátozást alkalmaz annak érdekében, hogy bemutathassa az etyeki terroirban rejlő nem mindennapi adottságokat. Mindezt pedig a jelek szerint a borfogyasztók is meghálálják: a hazai ’bor connoisseur’-ökön túl Európa több országának borfogyasztói, köztük a francia és lengyel borkedvelők is megismerhették borait, sőt már az Egyesült Államokba is eljutottak a The Vine HRVSTD for You korlátozott palackszámban készülő tételei, a borászat közösségi média felületei pedig már hat kontinensről büszkélkedhetnek követőkkel. A világjáró borász, Varga Zsombor idén még csupán harmadik szüretére készül, ám hamarosan palackba kerülnek első vörösborai is, a pincében pedig már érlelődik első hagyományos erjesztésű pezsgője, miközben a 2022-es évjárat egyik nagy dobásának a grúziai tapasztalatai és az ott kóstolt, ’kvevriben’ (földbe süllyesztett nagyméretű agyag amforában) erjesztett borok ihlette narancsbort szánja, természetesen ezt is egy kis csavarral: ő ugyanis a Simonyi Zoltán által tervezett világszabadalom vörösborerjesztő tartályban tervezi majd kierjeszteni a különlegességet.

Fotó: The Vine HRVSTD for You


Varga Zsombor és a The Vine HRVSTD for You borait a szélesebb nagyközönség legutóbb a 31. Budapest Borfesztiválon kóstolhatta. Ott olyan különlegességekkel készült, mint az Eloquent névre hallgató egyedi cserszegi fűszeres-Bianca házasítás, a portugál vinho verde stílusában, zöldvelteliniből készült Zöldbor, az elzászi stílusban készült, Etyek Shade of Gray elnevezésű pinot gris, a megállított erjedéssel sauvingon blancból készült, 25 gramm maradék cukrot tartalmazó gyöngyözőbor More Than Words, és a fél éves finomseprős majd fél éves zempléni tölgyes érlelést kapott szárazra erjesztett kései szüret zenit-zöldveltelini házasítás Balian Grande Cuvée, amelyet a borász 2021-ben született kisfiáról nevezett el.

További információ

Honlap: The Vine HRVSTD for You | Kezdőlap

Facebook: The Vine HRVSTD for You | Facebook

Instagram: The Vine HRVSTD for You • Instagram

E-mail: info@thevine.estate

Telefonszám: (Varga Zsombor) +36 70 400 990