édesgyökér ital egy pohárban
Fotó: Luis Echeverri Urrea / Shutterstock

5000 éve velünk van a legjobb fogyasztó hatású ital, mégsem isszuk

Egy igazi csodaszerről van szó, ugyanis a fogyasztó hatása mellett még rengeteg más betegség leküzdésében is segít.Az igazi édesgyökér – népies néven édesfának és cukorkórónak is nevezik – a mediterrán és nyugat-ázsiai régiókban őshonos növény, amit már évezredek óta használnak gyógyászati célokra. A kínai orvoslás például hosszú ideje kezeli a betegségeket az édesgyökérrel, beleértve a gyomor-bélrendszeri problémákat, a maláriát, az álmatlanságot és a fertőzéseket. De a túlsúllyal is felveszi a versenyt – tudtuk meg a webmd cikkéből.

Ez is érdekelhet: 5 alkoholos ital, amit a fogyókúra alatt is nyugodtan ihatsz

\u00e9desgy\u00f6k\u00e9r darabok

Fotó: mirzamlk / Shutterstock


Az igazi édesgyökér több mint 300 kémiai vegyületet és flavonoidot tartalmaz. A glicirrizint az édesgyökérben található legaktívabb kémiai vegyületet gyógyászati tulajdonságai miatt már sokszor tanulmányozták.

De ami a legfontosabb, hogy ez az erős vegyület bizonyítottan csökkenti a testzsírt.
egy barnahaj\u00fa n\u0151 feh\u00e9r p\u00f3l\u00f3ban

Fotó: Christopher Campbell / Unsplash


Az elhízás komoly probléma: növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Az édesgyökér azonban hasznos fegyvernek bizonyulhat az elhízás elleni küzdelemben.

Egy korábbi tanulmány során a résztvevők napi 3,5 gramm édesgyökeret fogyasztottak, de nem változtattak a kalóriabevitelükön vagy az aktivitási szintjükön.

Két hónap elteltével a résztvevők testvízszázaléka nőtt, míg testzsírtömegük csökkent.
\u00e9desgy\u00f6kerek egym\u00e1sra halmozva

Fotó: Sarah Marchant / Shutterstock


Ezenfelül számos tanulmány azt is kimutatta, hogy az édesgyökér megelőzi és kezeli a fekélyeket. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a nyálkatermelést a gyomorban, megnyugtatja a gyomornyálkahártyát.

Továbbá fokozza a gyomor vérellátását is, ami elősegíti a gyógyulást.
\u00e9desgy\u00f6k\u00e9r tea \u00fcveg poh\u00e1rban

Fotó: Luis Echeverri Urrea / Shutterstock


Sőt, az édesgyökér képes megakadályozni a fekélyek kialakulását azáltal, hogy csökkenti a szervezet gasztrin termelését.

Hogy ez miért jó?

Mert az említett gasztrin egy olyan peptidhormon, ami serkenti a gyomorsavtermelést, ami a fekély kialakulásához vezet.

A kutatók még arra is vállalkoztak, hogy megállapítsák van-e rákellenes hatása az édesgyökérnek. Mint kiderült a glicirrizin a gyomorrák és a leukémia sejtek apoptózisát (sejthalált) okozza. Továbbá számos tanulmány leírta az édesgyökér vírusellenes és antibakteriális hatását.

\u00e9desgy\u00f6k\u00e9r cukor

Fotó: Fotoeventis / Shutterstock


Az édesgyökér számára nincs ajánlott napi bevitel.

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, akkor mindenképpen kérdezd meg a kezelőorvosodat a helyes adagolás meghatározásáról. Az édesgyökér megtalálható gyógyteákban és az igazi édesgyökérrel készült cukorkában is.