tamarindusz
Fotó: Yarrrrrbright / Shutterstock

Alig ismerik, pedig védi a szívet a májat és még a fogyásban is segít

A cikkben szereplő ital nem csak karcsú derekat kölcsönöz, hanem vigyáz a szívedre és megvéd a súlyos betegségektől is.A tamarind vagy tamarindusz egészségügyi előnyeiről csak nagy ritkán esik szó. De ez a savanyú gyümölcs valójában megvédi a májat és a szívet a súlyos betegségektől és még fogyasztó hatással is bír - olvasható a healthshots oldalán.

Olvasd el ezt is! Egyetlen vitaminnal megduplázhatod a fogyókúrád eredményét

1. Segít a fogyásban

m\u00e9rleg

Fotó: i yunmai / Unsplash


A tamarind rendkívül gazdag rostban, és nem tartalmaz zsírt.

A tanulmányok szerint napi fogyasztása valóban segít a súlycsökkentésben, mivel flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz. Ezenkívül a tamarind tele van hidroxi-citromsavval, ami csökkenti az étvágyat azáltal, hogy gátolja az amilázt, egy enzimet, ami a szénhidrátok zsírrá alakításáért felelős.

2. Megakadályozza a fekélyek kialakulását

Fotó: New Africa / Shutterstock


A gyomor- és nyombélfekély nagyon fájdalmasak lehetnek.

Ezek alapvetően a gyomor és a vékonybél belső nyálkahártyájában megjelenő sebek. A tamarindban található polifenol vegyületeknek köszönhetően azonban ez a gyümölcs megelőzheti ezeket a fekélyeket.

3. Segít a cukorbetegség elleni küzdelemben

tamarind ital

Fotó: Charoen Krung Photography / Shutterstock


A tamarind mag kivonata gyulladáscsökkentő természetű, és képes stabilizálni a vércukorszintet, továbbá visszafordítja a hasnyálmirigy szövetének károsodását cukorbetegeknél. Az alfa-amiláz enzim, ami bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, szintén megtalálható a tamarindban.

4. Fenntartja a szív egészségét

tamarind ital

Fotó: Charoen Krung Photography / Shutterstock


A tamarind egy igazán szívbarát" gyümölcs.

A tamarindban található flavonoidok csökkentik az LDL vagy „rossz” koleszterin szintjét, és emelik a HDL vagy „jó” koleszterint, így megakadályozzák a trigliceridek (egyfajta zsír) felhalmozódását a vérben. Ezenfelül magas káliumtartalommal is rendelkezik, ami segít a vérnyomás szabályozásában.

5. Védi a májat

tamarind p\u00fcr\u00e9 \u00e9s tamarind darabok

Fotó: studio presence / Shutterstock


A kalóriákban gazdag étrend zsírmájhoz vezet, és a vizsgálatok azt sugallják, hogy a tamarind kivonatok napi fogyasztása sikeresen visszafordítja ezt az állapotot.

Hogyan használd a tamarindot?

tamarind ital

Fotó: Charoen Krung Photography / Shutterstock


Vásárláskor érdemes megnyomogatni a tamarindot tartalmazó zacskót, ugyanis minél puhább, ruganyosabb, annál frissebb. Elfogyasztása előtt be kell áztatni nagyjából 200 milliliter nagyon forró vízbe. A beáztatott tamarindot érdemes pár órán keresztül állni hagyni. Ha letelt az idő, akkor szedjük ki belőle a magokat, ugyanis ezek nem ehetők, majd egy tésztaszűrőn át szűrjük le a levét. Ez a tamarindlé vagy a tamarindvíz, amit nyugodtan megihatsz, vagy gyümölcsleveshez adhatsz. Ha savanyúnak találod, akkor adj hozzá egy kevés szirupot vagy cukrot, és már kész is.