barna fa hordók

Föld alatt pihennek

Francia borászok egy ősi módszerhez nyúltak vissza, az eredmény: 100 eurós bor

A környékbeli legenda szerint több száz évvel ezelőtt adóelkerülésnek szánták a dolgot, de aztán rájöttek, hogy az eljárás kiváló minőségű bort ad.


A Le Pallet-i borászok nemrégiben indították el a Pallet titka című projektjüket. A csatlakozó tagok által piacra dobott borok palackonkénti ára nemcsak azért haladja meg a 35 ezer forintot, mert egy-egy tétel mindössze 300 palack készül, de az előállítás módja sem mindennapi. Palackozás előtt ugyanis egy évet földbe ásva töltenek a hordók.

A helyi borászok először 2009-ben éltek a módszerrel, ami egy helyi legendán alapszik. E szerint ennek a régiónak a lovagjai eltemették a terményük egy részét, hogy ne kelljen utána adózniuk. Így jártak a borok is, ám közben kiderült, hogy ez az érlelést is remekül szolgálja, hiszen a hordók fénytől védett helyen állandó hőmérsékleten „nyugszanak".