emberek futnak az úton

​Aggasztó dolog derült ki futás és ivás kapcsolatáról, de nagyon nem az, amire gondolnál

Egy texasi kutatócsoport egy elég furcsa és aggodalomra okot adó összefüggést fedezett fel a rendszeres testmozgás és az alkoholfogyasztás között.
A texasi Cooper Institute kutatói nemrég egy nagyszabású kutatást végeztek, ami az alkohol és a futás kapcsolatát vizsgálta. Nagy meglepetésükre azonban nem sok jó derült ki...

Ez is érdekelhet: 5 étel, ami segít a kockahas elérésében

emberek futnak a parton

Fotó: Unsplash /Unsplash


A kutatás során majdnem 40 ezer, 20 és 86 év közötti egészséges ember vett részt. Az önkénteseket fizikai aktvitásuk alapján öt kategóriába sorolták (alacsony, moderált stb.). Ezenkívül a kutatók az alkoholfogyasztás gyakorisága alapján három további csoportot hoztak létre (enyhe, moderált, erős).

A vizsgálatokból az derült ki, hogy az aktív, fizikailag jó egészségnek örvendő emberek hajlamosabbak a moderált vagy erős alkoholfogyasztásra. A magas aktivitású férfiak például több mint 60 százaléka volt egyben erős alkoholfogyasztó is. De a nőknél sem jobb a helyzet.

A magas aktivitású nőknél, ugyanis kétszer akkora az esélye, hogy valaki legalább heti 15 pohárral fogyasszon kedvenc italából.

A kutatók elmélete szerint az alkohol és a fizikai aktivitás közötti kapcsolatot az úgynevezett „önengedélyezés” okozhatja, vagyis ha valaki úgy érzi, hogy valami „jót” tett (például futott 5 kilométert), akkor valami „rosszal” (alholos ital) jutalmazza meg magát.

A tanulmányt készítők megjegyezték, még további kutatásokra van szükség a jelenség teljes megértéséhez.

(thedrinksbusiness)