elegáns emberek állnak egy szürkés épület előtt
Fotó: sajtóközlemény

Az összefogás borai

1552 palackkal emlékeznek Gárdonyi halálának 100. évfordulójára Egerben.


Eger város és a borvidék 2022. évének egyik kiemelkedő eseménye Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat.

A grand superior minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára. A házasítást, a kiszerelést, és a borok házasítás előtti érzékszervi minősítését az Egri Bikavér Borlovagrend szervezte és végezte el.

Ezen kiemelkedően magas minőségű terroir borok megalkotásával kíván az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

Egri fehérbor

Az Egri Csillag 2010 óta létező közösségi bormárkája az Egri Borvidéknek. Legalább négy szőlőfajta borát kell tartalmaznia, fontos, hogy a kárpát-medencei fajták aránya meghaladja az 50%-ot, míg az illatos borok aránya nem lehet több 30%-nál e sajátos, egri, száraz, fehér bornál.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 válogatott alapborokból született gazdag ízű, izgalmas, nagy egri fehérbor. Az 5 hl összemennyiség házasításához használt borok fajtái: furmint 25%, olaszrizling 17%, chardonnay 16%, hárslevelű 16%, rajnai rizling 15% királyleányka 10% és sauvignon blanc 1%.

Egri vörösbor

Az Egri Bikavér az Egri borvidék emblematikus vörösbora. Évszázados múltra tekintő legendás magyar bor, melynek egyik, 2017-es évjáratú képviselője 2021-ben bekerült a Decanter világ-borverseny 50 legjobb bora közé. Napjainkban az egri termelők kitüntetett figyelemmel és gondoskodással fejlesztik a bikavért, hogy a korszak kihívásai mellett méltó, magyar, eredetvédett bor-üzenetté váljon. Az Egri bikavér összetételében az első számú fajta a kékfrankos, melyet 30-65%-ban kell használni a házasításban és ennek a kárpát-medencei fajtának kell a legnagyobb %-ban szerepelni a bor összeállításában.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 egy izgalmas, és szép évjárat kiemelkedő vörösbora. Mély, összetett és gazdag ízek jellemzik.

A házasításhoz használt borok fajtái: kékfrankos 40%, merlot 30%, cabernet franc 15%, pinot noir 7,5%, syrah 5% és turán 2,5 %. A bor 30 tételből lett összeválogatva. Az összeállított Egri bikavér bor a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hl-es magyar hordókban érlelődik. Készült 800 liter. A Gárdonyi Összefogás Borok az Eger 1552-es palackba töltve kerülnek forgalomba. A borok címkéi és díszdobozuk Ipacs Géza tervezőgrafikus művész alkotásai, amelyek az egri Varga Nyomda és a debreceni Sz.Variáns cégek támogatásából valósul meg.
egy d\u00edszes c\u00edmk\u00e9s palack bor

Fotó: sajtóközlemény

Gárdonyi Egri Csillag Superior bor bemutatása

A bort először a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálán lehet megkóstolni, 2022.08.13.-án. Részvételi információ, a borra előjegyzés és regisztrálási lehetőség az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsánál az ebht.marketing@gmail.com email-címen.

A kóstológálán hét, 2021-2022 évben Aranyérmes egri bor társaságában mutatják be a Gárdonyi Egri csillag Superior 2021 Összefogás Bort.

A Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála fővédnöke Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő. Az eseményt levezető borszakértő dr. Mészáros Gabriella, DipWSET nemzetközi borakadémikus.

Gárdonyi Egri Bikavér Superior bor bemutatása

A bor tervezett bemutatása 2023 tavasza, a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála keretében.A borok megvásárlására vonatkozó előjegyzés 2022. augusztus 1.-től indul, melyet az ebht.marketing@gmail.com e-mail címeken tehetnek meg.

Forrás: Sajtóközlemény