nők koccintanak poharakkal

Ismerkedj meg a ginnel - kicsit másképp!

A gin kétségtelenül az egyik legizgalmasabb ital, összetevői és a gyártási technológiája okán számos érdekes tulajdonsággal bír.


Negroni, martini és gin tonik. Ha ezen szavak hallatán megdobbant a szíved, akkor igazi gin imádó vagy. Tudtad, hogy kedvenc italodat a középkorban gyógyszerként használták? Meglepően hangozhat ez, pedig ha alaposabban szemügyre vesszük a gint, kiderül, hogy az összetevőkből és a technológiából adódóan nemcsak finom, de jótékony hatással is bír.

Ez is érdekelhet: 6 budapesti koktél bár, ahol jó gineket ihatsz

1. ​A boróka egy superfood

bor\u00f3kabogy\u00f3 kan\u00e1lban

Fotó: Michelle Lee Photography / Shutterstock


A „gin” szó valójában a régi angol genever (boróka), illetve a latin juniperus szóból származik. A borókabogyó nagyon gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Ezek a szuper bogyók antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek - olvasható a standard cikkében.

2. Több gin = kevesebb ránc

k\u00e9t n\u0151i szem

Fotó: Sharon McCutcheon / Unsplash


Cseréld le a ránctalanító krémedet egy üveg Bombay Sapphire-re, hiszen a borókabogyó tele van a korábban említett antioxidánsokkal, amik elősegíti a sejtek regenerálódását. A simább, egészségesebb bőr érdekében ma este igyál meg egy finom martinit.

3. Nem tartalmaz sok kalóriát

egy sz\u0151ke haj\u00fa n\u0151 mosolyog

Fotó: Gian Cescon / Unsplash


Ha főleg gin alapú koktélokat fogyasztasz, akkor nem kell a csípőbőséged miatt aggódnod. A borókából készült ital ugyanis az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú szeszesital. Egy 4 cl-es adag csupán 97 kalóriát tartalmaz. A borókabogyó ráadásul serkenti az emésztést.

4. Flavonoidok

egy \u0151sz haj\u00fa n\u0151 \u00e1ll az ablakban

Fotó: Nick Karvounis / Unsplash


A megoldás ismét a borókabogyókban rejlik. A kis kék gyümölcsök ugyanis flavonoidokat tartalmaznak, amik kifejezetten jót tesznek az ereknek és a vérkeringésnek.

5. ​Méregtelenítés ginnel: hogy tetszik?

\u00fcvegpoh\u00e1r itallal t\u00f6ltve

Fotó: Ash Edmonds / Unsplash


A borókabogyó segít megállítani a víz visszatartását a szervezetben, vagyis több vizet enged át, mint bármely más alkohol. Ez azt jelenti, hogy több káros toxin és baktérium ürül ki a szervezetből.

6. Gin és mazsola

r\u00f6ntgen felv\u00e9tel k\u00e9zfejr\u0151l

Fotó: Owen Beard / Unsplash


A gin összetevői segítenek enyhíteni az ízületi fájdalmakat, gyulladásokat. Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje, hogy ginben áztatott mazsolákat készíts. Igen, jól olvastad. Csak áztasd be a mazsolát az italba, majd tarts őket egy tégelyben. Ha naponta fogyasztasz belőle, akkor idővel érezni fogod a pozitív hatásokat.

7. Gyógynövények

egy n\u0151 \u00fcl a kanap\u00e9n \u00e9s k\u00f6h\u00f6g

Fotó: Annie Spratt / Unsplash


A borókabogyóban található olajok enyhítik a köhögést. És ez csak az egyik fontos összetevő, hiszen a ginben csak úgy sorjáznak recepttől függően a különböző gyógynövények. A szintén "torokbarát" gyömbér is egy gyakori alkotóelem.