vörösborral koccintanak emberek

Kóstolj különleges borokat a VINCE standnál a Gourmet Fesztiválon!

Borokat kóstolhatsz, borászokkal beszélgethetsz, ha ellátogatsz a Gourmet Fesztiválon a VINCE Standhoz.Két év szünet után 2022-ben a tizedik kiadással folytatódik a magyar gasztronómia legnagyobb ünnepe a Gourmet Fesztivál. A Millenáris Parkban május 27. és 29. között megrendezésre kerülő eseményen több mint száz, a magyar gasztronómia életében meghatározó szereplő állít ki.

Saját standdal lesz jelen mindhárom napon a VINCE is, nálunk minden napszakban más borászokkal találkozhatsz és a boraikat kóstolhatod. Látogass meg minket, koccintsunk egyet a magyar gasztronómia ünnepén!

Németh Miklós (Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok, Balatonboglári borvidék): május 27. péntek, 15:00-17:00


"A Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat családi vállalkozás, melyet egy hosszú plátói szerelem hívott életre: a bor iránti rajongás és a csoda, ami mögötte van. 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal a hátunk mögött gondoltunk először komolyan arra, hogy talán mi is létrehozhatjuk a saját „csodánkat”. Ebben az időszakban nem csak a borokra, hanem a mögöttünk rejlő birtokra, munkákra, folyamatokra is kíváncsiak lettünk. Családunkban szinte észrevétlenül mindenki ráhangolódott a pályaválasztásra, így a vendéglátós szakmából kilépve kezdetét vehette a mi boraink megszületése.

2015-ben alapítottuk a Kékajtó Szőlőbirtok és Borászatot, melyet azóta folyamatosan építgetünk. Ma már közel 10 hektárnyi területtel rendelkezünk Kőröshegyen a Balaton déli partján. Jelenleg ültetvényeink nagy része szerkezetátalakításon esik át, így 4 hektárról szüretelünk. Hosszú még az út, de számunkra szépnek ígérkezik. Jó energiájú, csodás területeken gazdálkodunk. A hitünket, a munkánkat, a tudást és a természet erejét zárjuk a boros palackjainkba… és persze lesz bennük bor is, elképzelésünk szerint a legjobbakból."

Szíjjártó Előd (Etyek): május 27. péntek, 17:00-19:00

kock\u00e1s inges f\u00e9rfi z\u00f6ld palackb\u00f3l poh\u00e1rba t\u00f6lt

Fotó: Szíjjártó Előd Borászat


"A borászatra és a borkészítésre mint művészetre tekintek. Alkotói folyamat, ahol a természet adta erőket és erőforrásokat tisztelve igyekszem megtalálni azt, ami friss, izgalmas, maradandó. Az Etyek-Budai borvidék tökéletes helyszíne a kreatív kísérletezésnek, adottságaival lehetőségem van különleges pezsgők és csendes borok készítésére. Összetett palackokat kínálunk, az adott fajtákat új nézőpontból vizsgálva, olykor a szélsőségektől sem tartva készítünk eredeti és egyedi, felfedezésre váró és vágyó borokat."

Páger Mátyás (Mátrai borvidék): május 28. szombat, 13:00-15:00

fekete-feh\u00e9r k\u00e9pen egy f\u00e9rfi poh\u00e1rral a kez\u00e9ben \u00e1ll egy barna hengeren

Fotó: Páger Pince


A Páger Pince egy, a Mátrában, Gyöngyöspatán működő, 2 hektáros területtel rendelkező, öko-szemléletű borászat. Ennek megfelelően a borász-tulajdonos, Páger Mátyás a szőlőit (melyek nagyobbrészt a Gereg-dűlőben találhatók) vegyszermentesen gondozza, míg a pincében borászati segéd- és adalékanyagtól mentesen dolgozik, alacsony kénszintre törekedve.

Mint minden fiatal kisborászatra, így a Páger Pincére is jellemző a kísérletezőkedv, akár a szőlőfajtákat, akár a borfajtákat illetően. A majd' 10 hónapos hordós érlelésen átesett, szűretlenül palackozott vörösborok, úgy mint a kékfrankos, a cabernet franc vagy a cabernet sauvignon évjáratonként és rendre színesíti palettát, ahogy a reduktív és oxidatív technológiát ötvözve készített narancsbor (tramini X cserszegi fűszeres), rajnai rizling, szürkebarát és zöldveltelini is.

A Páger Pince fontos célja a terület adta, természetes (és éppen ezért rendkívül izgalmas) ízek minél hűbb visszatükrözése; az pedig egy percig sem titkolt törekvés, hogy limitált szériás boraikat ételek mellett, azaz leginkább a gasztro-világ legfelsőbb szegmensében lássák viszont. Jelenleg több hazai fine bistroban és fine dining étteremben (köztük Michelin-csillagal rendelkezőkben) is elérhetők már a Páger-borok.

Kóstoltatott borok: Rajnai rizling 2020, Szürkebarát 2020, ZöldVeltelini 2020, Kékfrankos 2020, Kékfrankos 2020 válogatás, Szürkebarát 2021 pét-nat

Borbély Roland (Gallay Pincészet, Bükki borvidék): május 28. szombat, 15:00-17:00

fekete borospalackok barna h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Gallay Kézműves Pince


"A Gallay Kézműves Pince a Bükki Borvidék első családi butik borászata. A 11 hektáros birtok a borvidék szívében található, ahol környezet tudatos és fenntartható gazdálkodás mellett prémium minőségű borok készítését tűztük ki célul. Filozófiánk, hogy minőségi alapanyagból, jól elkészített, különleges és minőségi borokat állítsunk elő egy már elfeledett borvidéken. Nehéz helyzetben vagyunk, de hisszük, hogy kitartó munkával, odafigyeléssel, kitűnő terroárral és minőségi borok előállításával egyre több ember fedezi fel a borvidékben rejlő lehetőségeket.

Területeink Nyékládházán, Mályiban és Miskolcon találhatóak, ahol zweigelt, zenit, pinot blanc és cserszegi fűszeres fajtákat termelünk. A felmenők, generációk óta foglalkoztak szőlőműveléssel, innen a szőlő és a borok iránti tisztelet és szeretet. A Gallay nevet anyai ágon a nagyszülők után kapta a pincészet.. Már az elkészített első évjáratú Gallay Blanc 2012 borunk palackba kerülése után akkor még az egyetlen Michelin csillagos étterem (Costes Restaurant) degusztációs menüjére került. Azóta több borunk több évjárata is szerepelt és szerepel most is magyarorországi Michelin csillagos éttermek kínálatában (Costes, Costes Downtown, Onyx Restaurant, Mák Bisztró, Rumour és Félix étterem.) 2019-ben és 2020-ban is bekerült 1-1 tételünk (Nyékládháza 2015, Gallay Blanc 2016) a Magyar Borszakírók köre által életre hívott Magyar Bor Nagydíj Super 12 legjobb magyar fehérbora közé."

Kóstoltatott borok: Bistronauta Blanc 2021 (zenit, cserszegi fűszeres, pinot blanc, száraz), Gallay Kabar 2021 (100% kabar, száraz), Gallay Kékfrankos 2017 (100% kékfrankos, száraz)

Gervai János (Etyek-Budai borvidék): május 28. szombat, 17:00-19:00

egy f\u00e9rfi feh\u00e9r kuty\u00e1t tart a kez\u00e9ben a mez\u0151n

Fotó: Gervai Pincészet


"2012 óta vezetem immáron kéthektáros borászatomat a sokra hivatott Etyek-Budai borvidéken.Célom egy igazi családi borászat megteremtése, ahol egyedi borokkal kedveskedhetünk vendégeinknek, megmutatva a borvidék értékeit, saját arculatát. Michelin csillagos éttermekben is találkozhattak velem a gasztronómia és a borok iránt érdeklődők, de 2020 nyarán döntöttem úgy, hogy „főállású borász” leszek.Tartsanak velem!"

Kótoltataott borok: Gervai Sauvignon Blanc 2021, Gervai Brúnó 2020, Gervai Chardonnay 2020

Vincells borékszer: május 29. vasárnap, 15:00-17:00


"A Vincells borkő feltalálójának több éven át tartó tudományos kutatómunkája során sikerült felismerni és kikísérletezni azt az eljárást, mely a világon első és egyedülálló módon szilárdítja meg a bort. A természetes bor és néhány segédanyag felhasználásával készül el a Vincells borékszerek alapanyaga egy sok lépcsős, összetett kémiai eljárás során.

Az ékszerek köveit a gyártásukhoz szükséges különleges technológiával felszerelt műhelyben készítjük.

Minden bort, amelyet szeretnénk megszilárdítani, első lépésben meg kell ismernünk. Alaposan tanulmányozzuk kémia és fizikai tulajdonságait, mely paraméterek pontos ismeretével léphetünk tovább a következő fázisokra.

A megszilárdulás rendkívül érzékeny folyamata közel 8-10 hetet vesz igénybe.

Az így készülő Vincells kövekben a megszilárdítási eljárás egyes fázisaiban természetes erjedési és kicsapódási folyamatok is lejátszódnak. Ennek hatására az anyagban légbuborékok és különféle zárványok keletkeznek, melyeknek az egyedi mintázatokat köszönhetjük.

A Vincells borékszerek köveinek elkészítésére nem alkalmas bármely bor, így elengedhetetlen az alapos előzetes vizsgálat. Fontos, hogy a kiválasztásra kerülő bor teljes egészében igazi bor legyen, tartalmazva annak összes természetes összetevőjét."