egy nő teáskannát fog a kezében
Fotó: Kues / Shutterstock

Így használd a gyömbért, különben semmit nem ér

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a kedvenc gyömbér teád még hatásosabb lesz, ha betartod azt a pár egyszerű szabályt, amit leírtunk a cikkben?


A gyömbér tea valószínűleg a következő jótékony hatásairól a legismertebb: segít enyhíteni az emésztési kellemetlenségeket, gyulladáscsökkentő, csökkenteni a vérnyomást, segít a fogyásban, enyhíti a fejfájást és antioxidánsokban gazdag. Jótékony hatásai miatt nem árt időről-időre meginni belőle egy csészével, ám érdemes tudnod, hogy milyen hibákra kell figyelned a készítésekor - olvasható a mashed cikkében.

Ez is érdekelhet: Nincs az az eldugult orr, amit ez a tea ne tisztítana ki

1. A víz hőmérséklete nem megfelelő

egy cs\u00e9sze tea

Fotó: Sergey Norkov / Unsplash


A különböző teák más-más főzési hőmérsékletet igényelnek. Általános szabály, hogy a finomabb teák készítésekor (például fehér vagy zöld teák) a víz hőfoka 60 Celsius-fok kell legyen. A fekete teák és gyógyteák esetében viszont a forralás, vagyis 100 Celsius-fok szükséges. A nem megfelelő vízhőmérséklet miatt a teád vagy nagyon keserű, vagy semmilyen ízű lesz. A pontos hőmérséklet eltalálása érdekében használhatsz konyhai hőmérőt is.

2. Nem jó a víz minősége

v\u00edzzel teli poh\u00e1r

Fotó: Andres Siimon / Unsplash


A pH-szint és a víz keménysége mind-mind fontos szerepet játszik a tea készítésben. Ha már tudod, hogy a lakásod csapjából folyó víz erősen klórozott, akkor érdemes egyszer felforralnod. Ha lágy víz található nálad, akkor örülhetsz. Végső esetben pedig boltban vásárolt vizet is használhatsz a teafőzéshez.

3. Helytelenül tárolod a teát

teaf\u00fcvek \u00fcvegekben

Fotó: Alice Pasqual / Unsplash


Ha a gyömbér teádat nem friss gyömbérből készíted, hanem szárítottból, akkor fontos, hogy a teád a lehető legfrissebb maradjon. Hogyan tudod ezt elérni? Tedd a teát egy légmentesen záródó edénybe és tartsd távol a közvetlen napfénytől. A helyes tárolás azért elengedhetetlen, mert a nem megfelelően tárolt tea elveszti erejét, sőt meg is romolhat. A teatárolók azonban megtartják a frissességet és az ízt is.

4. Túl régi a tea

teaf\u0171 egy ed\u00e9nyben

Fotó: petr sidorov / Unsplash


Néha előfordul, hogy hosszú időre elfeledkezel a teáidról. Jó hír, hogy a teákat a lejárati idő után is elfogyaszthatod, rossz hír viszont, hogy az ízük lapos lesz. Ha bizonytalan vagy, hogy a tea lejárt-e már, akkor csak szaglászd meg. Az aromás illat azt jelzi, hogy még jó a tea. A gyömbér tea esetében különösen fontos, hogy odafigyelj a frissességére, a gyógyteák ugyanis idővel elveszítik a hatásukat.

5. Túlzöd a teádat

egy cs\u00e9sze tea vir\u00e1gokkal

Fotó: Vero Photoart / Unsplash


A forrásban lévő vizet igénylő teáknál lényeges néhány irányelvet betartani. Először is forrald fel a vizet, majd vedd le a tűzről. Semmiképpen ne öntsd a még bugyborékoló vizet a "gyanútlan" teafilterre, mert azzal csak elégeted. Kétségkívül ez az egyik leggyakoribb hiba a teafőzés során. Mindig várj pár percet, amíg a víz kissé lehűl, és csak azután öntsd a csészébe.

Próbáld ki a mi személyes kedvencünket: a friss gyömbér teát

gy\u00f6mb\u00e9r tea m\u00e9zzel

Fotó: Jeny Che / Shutterstock


Hozzávalók

  • 1/4 csésze reszelt friss gyömbér
  • 4 csésze forrásban lévő víz
  • 4 teáskanál méz
Így készül
  1. A reszelt gyömbért tegyük egy teáskannába.
  2. Öntsük fel forrásban lévő vízzel.
  3. Hagyjuk a keveréket 4 percig állni.
  4. Szűrjük le és öntsük csészékbe.
  5. Adjunk mindegyikhez egy teáskanál mézet.
  6. Keverjük össze és már ihatjuk is.