színes boroskupakok
Fotó: Hévíz Város Bora

Nagy sikert ért el egy kis-balatoni borászat

Az egyik legnépszerűbb magyar üdülőhelyen viselheti egy évig a Város Bora címet. Több tucat jelentkezőből választották ki.

Április 22-én kiderült melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?

  • száraz fehér bor
  • könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható
  • megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik
  • a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel
  • szakértők által minősített bor

Kik neveztek a megmérettetésre?

Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata. Összesen 12 zalai és balatoni borvidék vett részt. 25 termelő mindösszesen 50 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az olaszrizling, sauvignon blanc, ezerjó, zenit, pátria, cserszegi fűszeres – reprezentálta a választékot.

Hogyan, kik és mikor választottak?

sz\u00fcrke pap\u00edrba csomagolt \u00fcvegek \u00e1llnak egy asztalon

Fotó: Hévíz Város Bora

A borok zsűrizését április 22-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A neves zsűri tagjai voltak Dr. Kovács Barnabás MATE egyetemi adjunktus, borász, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Pápai Zsuzsa NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, Borbély Tamás - Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke, Év Bortermelője, Borbély Családi Pincészet, Borász, Süténé Tüttő Beatrix képviselő asszony Hévíz város képviseletében.

A bor kiválasztása természetesen az ilyenkor megszokott vak kóstolással történt.

Ez annyit jelent, hogy a zsűritag részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudták, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Ki lett a nyertes?

A Kis-Balaton melletti Nagyradán (Zalai borvidék) működő Cezar Pincészet Nagy Borok Sauvignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora.

Mi jár a nyertesnek?

Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket 2022. április 30-án 17:00 – 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adjuk majd át.

Hol kóstolhatod/veheted meg?

A nyertes bor persze már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután megvásárolható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.