Dubrovniki öbol a tengerrel, hajókkal, piros háztetőkkel, utcákkal, fehér falakkal felülnézetből

Horvátországban is pazar pét-natok találhatók

Fotó: Spencer Davis / Unsplash

Irány dél!

Az ősi pezsgő, a petillant naturel, avagy röviden pét-nat, nem csak nálunk vált divattá: a horvát és szlovén bortermelők is előszeretettel idézik meg a múltat, így érdemes tengerparti nyaralásunk megtervezésekor bőségével helyet hagyni a csomagtartóban. Mindenképpen tegyünk egy próbát a horvát buborékos palackokkal.


Szárazföldön

A pét-nat mindig mókás címkét kap

Fotó: Tomac

Az ő Köveskáluk Zágrábtól (és a tengerhez tartó autópályától) nem messze fekszik, és Plešivicának hívják, az első trendszetterek pedig gyorsan találtak további követőkre. A helyi Pálffy Attiláék, Tomacék már eddig is úttörőnek számítottak a horvát pezsgőkészítésben, mára pedig a Murakirályon született Rudolf Steiner elkötelezett biodinamikus híveiként kiegészítették portfóliójukat pét-nattal is. Hozzánk hasonlóan ők is előszeretettel látják el egyedi címkével ezt az igazán funky pezsgőt: az első graševinából készült tételüket Hugo kutyájuk felskiccelt portréja díszíti, idén pedig a szortiment kiegészült egy rozéverzióval is.

Csípős fricskaként vagy csupán egy véletlennek köszönhetően az első követők (szintén Plešivicából), Kolarićék Coletti Cat Natként hozták forgalomba a maguk pét-natját, chardonnay-ból és természetesen pinot grisből – hiszen a borász, Franjo Kolarić a szürkebarát horvát nagymestere. Gyümölcsös, citrusos, keménycukorkás, könnyed tételük bármely nyaralásra felteszi a koronát. Még mindig maradva a borvidéknél: Robert Braje termelő szintén az első kísérletezők közé tartozik, ő rögtön három tétellel is debütált.

Tengerparton

Pelješac-félsziget

Fotó: Alessandro Venturi / Unsplash

Ezen kis kitérő-pihenő után a horvát tenger partjához érkezve strandtesttől függetlenül vált mindenki előszeretettel fürdőruhára: a frissítő szél, a tengerbe csábító napmeleg gyorsan feledteti velünk a szürke és hideg téli hónapokat, azonban a tradicionális pezsgőkészítéshez már kevésbé bizonyul alkalmasnak. Ezt valószínűleg a helyi termelők is belátták, azonban a gyöngyökről nem szívesen mondanak le, felültek hát a pét-nat reneszánszának hullámaira. Isztria ízeit és minden zamatát zárja palackjaiba a Veralda Borászat, a teranból készült pét-natjuk tobzódik a bogyós gyümölcsökben. Tőlük indulva egészen délre tartva, hosszú órák után érkezhetünk meg a Pelješac-félszigetre, ahol a Medirazza Borászat paradicsomában nem kevesebb mint öt különböző pét-nat feledteti velünk az utazás kényelmetlenségeit és enged belemerülni a szabadság mámorító érzésébe.


A cikk a VINCE Magazin 2021/7 júliusi lapszámában jelent meg.