egy nő sárga kesztyűben hűtőt tisztít

5 okos trükk, ha bármi kiömlik a hűtődben

Önmagában se szép látvány, ha valami ragacsos trutyi folyt ki a hűtőben, pláne, ha még megszilárdulni is van ideje. Ezt mindannyian ismerjük. De vajon azt is tudjuk, hogyan kezeljük a problémát?


A The Kitchn csapata kért meg pár élelmiszerbolti alkalmazottat, adjanak okos tippeket, mivel ők biztosan első kézből tudják, milyen kellemetlen és időigényes lehet a rendetlen hűtőszekrényből kifolyt folyadék eltakarítása.

Ezt is érdemes észben tartani: 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni

1. Fólia akadályként 

Amikor különösen piszkolódó vagy folyékony élelmiszerekről van szó egy egyszerű, mégis okos trükköt érdemes alkalmazni: a műanyag fóliát. Egy csemegebolt-tulajdonos, Robles-Marrero legalábbis erre esküszik.

Az olyan zsíros vagy folyékony ételek, mint a tésztasaláták és a levesek, rendetlenséget okoznak, ezért a tálalótál alá vagy köré tegyünk egy kis fóliát, hogy a takarítás sokkal könnyebb legyen

– tanácsolja Robles-Marrero. Megpróbálhatod a hűtőszekrény polcainak kibélelését is, hogy amikor kiömlik valami, akkor csak a fóliát kelljen felemelned és kicserélned egy újra.

2. Tisztítás ricinus szappannal 

Ha környezetbarát tisztítószereket keresel, az olaj alapú kasztíliai szappan remek választás a hűtőszekrényben kiömlött folyadékok eltakarítására Diego Romero, a Sprouts Farmers Market szóvivője szerint.

A Sproutsnál szeretjük a dolgokat természetes módon csinálni. Mindig keressük a módját, hogy elkerüljük a durva vegyszereket. Szeretjük a tisztításhoz a kasztíliai szappant használni, mert nagyon sokoldalú, és egy kevés is elég belőle!

– mondja.

A használatának másik előnye, hogy mivel természetes alapanyagokból készül, alkalmas az esetlegesen szintén beszennyeződött zöldségek, gyümölcsök lemosására.

3. A megbízható mosogatószer

k\u00e9k tiszt\u00edt\u00f3szer \u00e9s pap\u00edrt\u00f6rl\u0151

Fotó: Crystal de Passillé-Chabot / Unsplash

Néha visszatérni az alapokhoz a legjobb és leghatékonyabb módja a tisztításnak. Dylan Ortiz, a Vons élelmiszerüzlet eladója egyszerűen meleg vizet, mosogatószert és egy tiszta szivacsot vagy mikroszálas kendőt használ a hűtőszekrény polcainak és párkányainak megfelelő letörléséhez.

4. Házi trükk 

Molly Siegler, a Whole Foods Market konyhai fejlesztéseket célzó program vezetője egy egyszerű receptet ajánl kiömlött folyadékok feltörléséhez.

Egy fél literes szórófejes flakonban adjunk két rész vizet és egy rész ecetet. Ezután 20-30 csepp eukaliptusz és borsmenta illóolajat, vagy 40-45 csepp citromfű illóolajat. Fújjuk rá egy újrafelhasználható konyharuhára, és óvatosan, de mégis határozottan töröljük át a fiókokat és a polcokat.

– ajánlja Siegler.

5. Növényi alapú üvegtisztító

A durva vegyszereket tartalmazó spray-k használata élelmiszerek, különösen hűtőszekrények közelében nem ajánlott.

Helyette váltsunk növényi alapúra, ami anélkül végzik el a munkát, hogy káros maradványokat vagy permetet hagyna maga után.

Egyetlen vásárló nem akarja kinyitni az élelmiszerbolt hűtőszekrényét, és egy tisztítószer szagát érezni, amikor az élelmiszerért nyúl

– tanácsolja Marcos Guerrero, a Grocery Outlet árufeltöltője

Az 5 felsorolt módszer mindegyike működik, válaszd ki a neked legszimpatikusabbat és meglátod, sokkal könnyebb lesz a takarítás a hűtőben.