II. Erzsébet királynő rózsaszín tuhában
Fotó: Shaun Jeffers / Shutterstock

Idd te is úgy a teát, ahogy II. Erzsébet: 3 egyszerű szabályt kell betartanod

Tudjuk, hogy II. Erzsébet királynő életét megannyi szabály határozza meg, ám az alábbi, teával kapcsolatos előírásokon még így is meglepődtünk.


Sok kutakodás után tegnap végre megtaláltuk a timesofindia oldalán, melyik teát kedveli a leghosszabb ideje, éppen 70 éve regnáló brit uralkodó, II. Erzsébet királynő. Sőt, még azt is kiderítettük, hogy mik a teaivás királyi szabályai. Íme!

Olvasd el ezt is! 3 étel, amit kitiltottak II. Erzsébet királynő konyhájából

tea, szendvicsek, cs\u00e9sz\u00e9k

Fotó: Inna Taran / Shutterstock


Angolos tea, apró uborkás-sonkás szendvicsek és étcsokoládés kis sütemények: lehet, hogy neked nem így néz ki egy átlagos hétfő délutánod, ám a brit királynő szinte minden nap időt szakít erre a rituáléra.

Őfelsége ezekre a teákra esküszik

tea\u00fcltetv\u00e9ny, emberek dolgoznak

Fotó: SasinTipchai / Shutterstock


Nem is tudjuk őfelségét ezért kárhoztatni, sőt ha tehetnénk, mi is kipróbálnánk ezt a királyi életet és szerintünk te is.

De ha ez nem is lehetséges, azért a kedvenc teáit, az Assam és Earl Grey-t még te is el tudod otthon készíteni.
fekete tea \u00e9s k\u00e9k cs\u00e9sze

Fotó: Matt Seymour / Unsplash


Az előbb említett két teafajtán kívül a délutáni uzsonnakor (high tea) Twinings Earl Gray-jel teli csészét szolgálnak fel a királynőnek, de őfelsége nagyon szereti a Darjeeling teát is, főleg ha egy kis tej is társul mellé.

Nem egyszerű dolog a teaetikett


A királyi család egykori séfje, Darren McGrady egy korábbi interjúban elmondta, II. Erzsébet a reggeleket is egy csésze teával és keksszel kezdi.

McGrady még azt is megosztotta a nagyvilággal, milyen szabályokat kell betartani őfelsége teájának elkészítésekor.

Íme a szabályok

  1. A teát csészébe öntik, majd hozzáadják a tejet. A tej sosem kerülhet hamarabb a csészébe.
  2. A teát nem szabad össze-vissza kevergetni, kerülni kell a körkörös mozdulatokat.
  3. A kanál nem érintheti a csésze oldalát. (Sajnos az nem derült ki, hogy miért, pedig nagyon kíváncsiak lettünk volna a magyarázatra.)


Tudjuk, hogy nehéz követni az angol high tea szabályait, ezért még egy videót is kerestünk róla neked, hogy így érthetőbb legyen. A felvételen Diana Mather angol etikett szakértő beszél a teafogyasztási szokásokról, többek között azt is elárulja, hogy a tea kortyolgatása közben egy kézzel szabad csak megfogni a csészét.