egy idősebb és egy fiatalabb nő, mindkettő kalapot és kék ruhát visel
Fotó: WPA Pool / Getty Images

Mi az a Dubonnet koktél, amiért II. Erzsébet annyira rajongott?

Lassan egy évszázada szerepel a brit királyi udvar itallapján a Dubonnet koktél, ami ironikus módon a velük oly sokszor hadban álló franciáknak köszönheti létrejöttét.Bár azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ebéd vagy vacsora előtt itta-e szinte minden nap, abban nincs vita, II. Erzsébet nagy kedvence volt a Dubonnet koktél. Ez hosszú ideje közismert tény volt, annyira hogy a brit királynő életének 97. évében, 2022. szeptember 8-án bekövetkezett halála után valóságos felvásárlási hullám indult, hogy egykori kedvencével koccintsanak az emlékére.

Érdekes módon nem hozta magával a kereslet ugyanilyen növekedését édesanyjának, Erzsébet brit királynénak a 2002-ben bekövetkezett halála, pedig a koktél igazából neki köszönhetően került be a Buckingham palotába.

A koktél alapjául szolgáló Dubonnet-t, ezt az erősített borból, gyógynövényekből és fűszerekből álló édes likőrt Joseph Dubonnet párizsi kémikus alkotta meg 1846-ban. Eredetileg a francia kormány felhívására készítette. Az Afrikában állomásozó francia légiósokkal a malária elleni védőszerként akkoriban a bűn keserű kinint itatták, ezt akarta a katonai vezetés valami elviselhetőbbre cserélni. Az először „quinquina Dubonnet” néven forgalomba hozott likőr is tartalmaz kinint, ám az édes borral (párlattal állították le a cukor teljes kierjedését) ezt remekül sikerült ellensúlyozni. Annyira bejött a katonáknak, hogy a gyarmatokról hazatérve is folytatták fogyasztását, nekik köszönhetően egész Párizs rákapott a 19. század végére. Kellettek ehhez persze a lenyűgöző reklámplakátot is, amiket többek között Henri de Toulouse-Lautrec festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja tervezett.

A két rész likőrt, egy rész gint, citromkarikát és jégkockát tartalmazó Dubonnet (más néven Zaza) koktél receptje 1914-ben jelent meg a chicagói Jaques Straub italos könyvében és alig pár év alatt meghódította az angolszász testvért, vagyis Nagy-Britanniát. Innen már rövid út vezetett az anyakirálynéhoz, II. Erzsébet édesanyjához, akinek azonnal elnyerte tetszését az ital. Szertartásosan itta minden nap ebéd előtt az otthonául szolgáló Clarence-ház kertjében, vagy rossz idő esetén a szalonban.

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rban piros folyad\u00e9k \u00e9s s\u00e1rga narancs

Fotó: Allan Francis / Unsplash


Hogy mennyire szerette, azt jól mutatja az a tőle származó, kézzel írott feljegyzés, ami 2008-ban egy aukción átszámítva mintegy 10 millió forintért cserélt gazdát. A kis papíron arra kéri kedvenc felszolgálóját, William Tallotot, ne felejtsen el bekészíteni két üveg Dubonnet-t és egy üveg gint a piknikre.

Az ital szeretete aztán átragadt lányára, II. Erzsébetre is. Róla azt is tudjuk, hogy a Gordon’s London dry gint kérte a likőr mellé. Míg a gin már 1925-ben, még V. Györgytől, II. Erzsébet nagyapjától megkapta a rangos királyi beszállítói (Royal Warrant) címet, a likőrnek egészen a közelmúltig kellett várnia. II. Erzsébet csak 2021-ben adta ki az ezt elismerő oklevelet, végérvényesen a házi kedvenccé emelve a Dubonnet-t.