szürke mellényes kisfiú könyvet tart a kezében
Fotó: Ben White / Unsplash

Rossz hír: összefüggést találtak kedvenc italunk fogyasztása és az IQ között

Egy fél évszázaddal ezelőtt elvégzett svéd kísérlet jutott az egyébként logikusnak tűnő megállapításra.


Egy 50 évvel ezelőtt készített, de még mindig nagyon elgondolkodtató tanulmányt bányászott elő a minap a spring.org.uk oldala. A közel 50 ezer 1969 és 1971 között besorozott svéd férfival végzett kísérlet során IQ-tesztet töltettek ki a résztvevőkkel, majd az alkoholfogyasztási szokásaiktól faggatták őket.

A vizsgálat érdekes eredményt hozott: minél többet ivott valaki, annál kisebb volt az IQ-ja és még rosszabb eredményt értek el a teszten azok, akik rendszeresen részegségig ittak. A kutatók azt nem igyekeztek kideríteni, hogy az ivásnak magának szerepe volt-e az agy leépülésében – pedig akkoriban még tartotta magát az az utóbb megcáfolt vélekedés, hogy az alkohol pusztítja az agysejteket.

feh\u00e9r sakkfigur\u00e1k sakkt\u00e1bl\u00e1n

Fotó: sk / Unsplash

A jelenséget inkább az alacsonyabb társadalmi státusszal, rosszabb körülményekkel magyarázták, míg a jobban szituált, tanultabb emberek általában igyekeznek egészségesebben élni.

Minden messzemenő következtetés levonása nélkül zárszóként ismertetnék az Európai Unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatalának e tárgyban végzett, 2021-ben közzétett felmérését.

E szerint a magyar felnőttek 30 százaléka egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, napi szinten 6 százalék, heti szinten 19, havi egy alkalommal pedig 21 százalék iszik. Ezekkel az adatokkal egyébként az EU középmezőnyéhez tartozunk.