titanic hajó a tengeren

Az RSM Titanicot a belfasti hajógyárban építették

Fotó: rmstitanicofficial

Nagy bejelentés történt: hamarosan kincsek kerülnek elő a Titanic szivattyúházából

Zöld utat kapott a 109 éve tragikus körülmények között elsüllyedt Titanic szivattyúházával kapcsolatos nagyszabású projekt.


belfast belv\u00e1rosa

Egykoron a whiskeyjéről is híres volt a város

Fotó: Dimitry Anikin / Unsplash


Ha Belfast városában jársz, nagy valószínűséggel whiskey-t is kóstolni fogsz. De mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, mostantól egészen különleges körülmények között hódolhatsz majd a szenvedélyednek?


Észak-Írországában, Belfast városában található a Thompson szárazdokk, ami arról ismert, hogy a legendás RMS Titanicon itt végezték el az utolsó simításokat.

A maga korában a világ legnagyobbjának számító dokk elképesztő méretekkel rendelkezik: 126 méter hosszú, 14 méter széles és 6 méter mély.

Közvetlen mellette áll a szivattyúház azokkal a berendezésekkel, amik kiszivattyúzták a vizet a szárazdokkból a hajó megérkezése után (például hogy a teljes testet festeni lehessen). Ebben a szivattyúházban nyílik hamarosan whiskey-lepárló üzem és látogatóközpont.


A belfasti Titanic Distillers italgyártó cég terve kapott zöld utat és nyithat ezen az ikonikus helyen egy lepárlót.

Az összes eredeti szivattyúberendezést és az épülethez kapcsolódó régi tárgyakat megőrzik, később ezek egy látogatói túra keretében megtekinthetők lesznek. Ezenkívül a turisták a szomszédos turisztikai központban is megpihenhetnek egy kávé mellett.

A szivattyúház több mint 100 évet élt meg (1911-ben készült el) egy nagyon zord környezetben, komoly javításokra szorul, ezért legelőször az épület teljes körű helyreállításával kezdődik a munka.

Miután felújították a szivattyúházat, a látogatók megtekinthetik majd a lepárlóüzem működését, és megismerhetik a belfasti whiskey-készítés múltját. A whiskey mindig fontos szerepet játszott város történetében, egykoron Belfast volt a legnagyobb termelő az Ír-szigeten.

A mostani projekt nem titkolt célja, hogy felélesszék ezt a nagyszerű hagyományt, és újra az (észak)ír whiskey-gyártás élvonalába kerüljön Belfast.