kék pulóveres lány egy fehér bögrét tart a kezében

Ha ezzel a speciális módszerrel iszod, jobban fog ízleni minden ital

Tudományosan bizonyított, hogy egy apró trükkel fokozható az italokban megbújó ízek és illatok „kiélvezése”.


Miközben számos vendéglátóegység a környezetvédelem jegyében kiiktatja a műanyag szívószálakat, a fogyasztók egy része nehezen tud lemondani oka. Ennek tudományos oka van – derül ki a tasteofhome.com egyik cikkéből.

Hogy ezt megértsük, mindenek előtt kicsit át kell ismételni az ízlelésről és szaglásról tanultakat: a legfontosabb idevágó tudnivaló, hogy ez a kettő általában együtt működik, tehát miközben eszünk valamit, az orrunk is automatikusan bekapcsol.

Amikor belekóstolunk valamibe, annak illékony összetevői az orr receptorait stimulálja, ezzel is erősítve az összbenyomást.

További fontos részlet a jelenség megértésében, hogy az ízek és illatok intenzitása a hőmérséklettel együtt növekszik. Gondolj bele, hogy a fagylaltnak a legritkább esetben érzed az illatát, és ha egy bor túl van hűtve, akkor inkább zsibbasztja a nyelvedet, semmint kényezteti az ízlelőbimbókat. Amikor viszont egy jéghideg shake-et szívószálon keresztül kortyolsz, egyszerre mindig kevesebb folyadék lesz csak a szádban, vagyis több hely marad a levegőnek, ami felmelegíti az adott adagot, így például az illatanyagokból is több felszabadul és jut el az orrodba.

Ez az oka annak, hogy szívószállal bizony jobban érezzük az ízeket – és így jobban is ízlik az adott ital.