talpas, átlátszó poharak lila háttér előtt
Fotó: DVImaginarium / Shutterstock

Az 5 szó szerint legkirályabb ital a világon: mindenképpen kóstold meg őket!

Angliától Japánig számos uralkodói család szállt be a bizniszbe. Az italok szerencsére a halandók számára is elérhetők.Akadnak olyan "királyi" italok, mint például a világ 10 legdrágább whiskeyje vagy bora, de ezeknek elsősorban az áruk királyi. Léteznek viszont olyan uralkodói italok, amik a királyi birtokokról származnak. És ami a legjobb, hogy ezek közül többet is kipróbálhatsz. Bhutántól a Buckingham-palotán át Liechtensteinig számos példa található a királyi párlatokra. Ezenfelül pedig még sok termelő szokott kitüntetésben részesülni az uralkodók által. A címek adományozásában élen jár az Egyesült Királyság királynője, II. Erzsébet brit királynő. Már mi is beszámoltunk, arról korábban, hogy a brit királyi család kedvenc márkáit mindig egy pecséttel látják el, ami hatalmas megtiszteltetés a díjazott vállalkozásnak.

AZ ÚGYNEVEZETT ROYAL WARRANT KINEVEZÉST CSAK OLYAN MÁRKA KAPHATJA MEG, AKINEK A TERMÉKEIT MÁR LEGALÁBB 5 ÉVE HASZNÁLJA VAGY FOGYASZTJA A CSALÁD.

A kinevezést eddig 118 az udvarnak beszállító élelmiszer- és italgyártó kapta meg, köztük nem kevesebb, mint nyolc pezsgőház, öt skót whisky-lepárló üzem, valamint cognac, gin, portói bor és a sherry készítő.

Olvasd el ezt is! II. Erzsébet brit királynő saját terméket dobott piacra!

​Liechtenstein


Elsőként a mesés Liechtensteint ajánljuk figyelmedbe. A Svájc és Ausztria közé "szorult" parányi országban meglátogathatod a Liechtensteini Herceg Pincéit, amiket 1712 óta a királyi család birtokol. Marie von Liechtenstein hercegnő, képzett sommelier segíti a pincészet és a szőlőültetvény kezelését (ami 2019-ben megkezdte a biodinamikus termelésre való áttérést). A pincészet elsősorban a pinot noir és a chardonnay szőlőfajtákra összpontosít. Ha szeretnéd megkóstolni ezt az ínyencséget, akkor látogass el a pincészet online boltjába, ahonnan megrendelheted a "Princely Wine" nevű bort. Ami pedig az árakat illeti, egy rosé gyöngyözőbort már 4 ezer forintért megvásárolhatsz náluk. De ha teheted, látogasd meg a pincészetet, ami után egy rövid vonatúttal átugorhatsz akár Zürichbe is - olvasható a foodandwine cikkében.

Egyesült-királyság


Azt már eddig is tudtuk, hogy II. Erzsébet nagy ínyenc. A maholnap 96 éves brit királynőnek van kedvenc itala, kedvenc szendvicse és a banánt igen különös módon fogyasztja. Sőt, még kedvenc koktéljáról is írtunk, aminek az elkészítéséhez természetesen ginre is szükség van. Szerencsére 2020-ban megjelent a Buckingham Palace Gin 2020, ami csupán 8 óra leforgása alatt teljesen elfogyott. A különleges királyi párlat elkészítéséhez a Buckingham-palota 16 hektáros kertjéből szedett galagonyabogyókat, eperfa leveleket és a citromos verbénát is felhasználtak. Az ital a hivatalos Royal Collection Shopban vásárolható meg, nagyjából 20 ezer forintért.

Japán


A Nihonsakari's Souhana a japán császári háztartás hivatalos szakéja. Az elmúlt évszázadban hivatalos banketteken és ceremóniákon szolgálták fel, többek között négy császár koronázásakor is. 1970-ben azonban a szakét korlátozott mennyiségben a nagyközönség számára is elérhetővé tették. A Nihonsakari Souhanának számos változata létezik, köztük a Junmai Daiginjo (38 százalékos polírozási arány) és a Junmai Ginjo (55 százalékos polírozási arány), mindkettő Hyogo prefektúrából származó yamadanishikiből (rövid szemű japán rizs, ami a kiváló minőségű szakéban való felhasználásáról híres) készült. A császári szaké korlátozott mennyiségben online kiskereskedőktől vásárolható meg. Egy 60 milliliteres szaké nagyjából 24 ezer forintba kerül.

Bhután


A bhutáni whisky-t az 1976-ban alapított Army Welfare Project alkoholgyártó vállalat gyártja, ami az egyetlen az országban. A felső kategóriás ital általában fontos ünnepi alkalmak előtt kerül palackozásra, ilyen volt például a Prophecy, ami Bhután negyedik királyának 60. születésnapja alkalmából készült. Egy szintén ikonikus tétel az 1907, egy 12 éves single malt whisky, amit arról az évről neveztek el, amikor Gongsar Ugyen Wangchukot Bhután első királyává koronázták. Az ötödik és jelenlegi királyról elnevezett K5 Himalayan Whisky nagyobb mennyiségben készült, és egy kevert kiadás, ami Skóciából származó maláta whiskyt és Bhutánból származó triplán desztillált gabona whiskyt tartalmaz. A bhutáni whisky hozzávetőlegesen 37 ezer forintba kerül.

Egyesült Államok


Bár a listánk utolsó tétele inkább elnöki, mint királyi, George Washington egykori Virginia állambeli Mount Vernon-i lepárlója megérdemli, hogy a reflektorfénybe álljon. A szeszfőzde eredeti helyén áll, ahol 1799-es legjobb évében 41 ezer liter whiskyt állítottak elő – ez az abban a korszakban komoly mennyiségnek számított. A George Washington's Rye Whisky limitált kiadású Mount Vernonban vásárolhatók meg, nagyjából 39 ezer forintért.