Két férfi és egy nő pohárral a kezében, mögöttük barna hordók, pincében állnak

Van ok az ünneplésre

Fotó: Csomor Alexander

A világbajnok bor hazatért: hivatalosan is bemutatták a Cassiopeia Merlot-t

Szeptember 14-én a Jammertal Borbirtokon birtokbemutatóval egybekötött kóstolón mutatkozott be hazai közönség előtt a friss „világbajnok" Cassiopeia Merlot 2015.


Az olimpia évében, mint ez a mostani, még az esemény után hónapokkal is óhatatlanul bevillanak a TV-ben látott felvételek, ahogy szurkolók hada várja a reptéren, hogy nyíljon az ajtó, megjelenjenek a frissensült bajnokok és kezdetét vehesse az ünneplés.

Valami hasonló zajlott 2021. szeptember 14-én Villányban, a Jammertal Borbirtok Látogatóközpontjában. A borászat Cassiopeia Merlot 2015 tételének első hivatalos hazai szereplésére került sor azután, hogy júliusban megszerezte a Concours Mondial de Bruxelles 2021 abszolút első helyét. A világ egyik legrangosabb és legnagyobb merítéssel dolgozó nemzetközi borversenyén közel hét és félezer vörösbor közül kapta meg a legmagasabb pontszámot és vele a Grand Gold Medal Revelation Red Wine kitűntető címet – ebben az elismerésben korábban még egyetlen magyar pincészetnek sem volt része.

fekete palack, feh\u00e9r c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r

Az újdonsült világbajnok

Fotó: Jammertal borbirtok

A 2015-ös Cassiopeia Merlot szerencsés csillagzat alatt született.

Ebben az évjáratban a körülmények (október közepéig pára- és csapadékmentes ősz) kifejezetten kedveztek a fajtának. A pincészet maximalizmusáról sokat elárul, hogy dr. Szűcs Róbert tulajdonos és Kövesdi Zsófia borász mégis úgy döntöttek, amikor elkészül a bor, nem a ház koronaékszerének számító Koh-I-Noor márka (Ultimate Selection) , hanem a magas prémium szintet képviselő Cassiopeia termékcsalád (Grand Selection) tagjaként kerül majd forgalomba. A palackos érlelés azonban végérvényesen kihozta a tételben rejlő potenciált.

A tulajdonos kihangsúlyozta, a díj nemcsak számukra, de a borvidék számára is mérföldkő.

„Bebizonyítottuk, hogy a villányi kékszőlőből lehet világelső vörösbort készíteni. Villány többé nem a feltörekvő régiók közé tartozik, hanem egy szűk elit klub tagja lett."

A díj természetesen a pincészetnek is visszaigazolás, hogy jó úton járnak. „Az élet bármely területén a sikerhez tehetség, az adott szakma anyanyelvi szintű ismerete, fantázia, és ami talán a legfontosabb, kitartás kell. Kitartás ahhoz, hogy végig vigyük azt, amiben hiszünk akkor is, ha az elismerés várat magára."

Azok pedig, akik – folytatva a sportos hasonlatot – lemaradtak a világbajnok „hazaérkezéséről", de otthon szeretnék bepótolni az élményt, már magnum palackos kiszerelésben is előjegyezhetik a 2015-ös Cassiopeia Merlot-t a Jammertal Borbirtok oldalán

.