kislány szalmakalapban szívószállal iszik

Újra itt a hőség, de erről sosem esik szó: ennyi vizet kell innia a gyereknek

Újszülöttől érettségiig: elmondjuk, melyik életkorban mennyi vízre van szüksége a gyereknek kánikulában.


A német oekotest.de hívta fel a figyelmet, hogy a kánikulában a gyerekeket különösen fenyegeti a kiszáradás veszélye, a szakirodalom mégis keveset foglalkozik vele, hogyan lehet ezt náluk elkerülni. Arról már mi is írtunk korábban, mennyi folyadékra van szükségük a felnőtteknek a mostanihoz hasonló hőségben, az alábbiakban a gyerekekre vonatkozó tanácsokat adunk a fent említett cikk segítségével.

Újszülött

Az újszülötteknek az első hónapokban kizárólag anyatejre van szükségük, még hőségben sem igényelnek extra folyadékot (az anyatej segítségével szabályozzák vízháztartásuka). Fontos, hogy 1 éves korig ne adj a gyereknek édes gyümölcsleveket, ha szomjas, a víz a legjobb megoldás.

Ha már eszik pépeset

\u00fajsz\u00fcl\u00f6tt mosolyog

Fotó: Pavlina Baudysova / Unsplash

Ha a gyerek már naponta háromszor eszik pépeset és ennek megfelelően már kevesebbet szopik, akkor napi 2 deciliter vizet lehet neki adni összesen. A gyerekek egyébként maguktól elég folyadékot isznak, ha nem jelzik, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy éppen nem szomjasak.

1 éves kortól

Az 1 évesnél idősebb gyerekeknek naponta átlagosan 6 deciliter folyadékot kell bevinniük.

4-10 éves gyerekek

Ebben a korban a szükséges mennyiség már eléri az 1 litert, vagyis figyelni kell rá, hogy a gyerek naponta legalább négy pohár vizet megigyon.

10 éves kor felett

Mehet a napi másfél liter. Nagy hőségben ez tovább növelhető, de nem kell aggódni, a gyerek maga is érzékelni és jelezni fogja, hogy a nagy meleg miatt több vizet igényel.