cappuccino fadeszkán

Ha megtudod, miről kapta nevét a capuccino, még jobban fogod imádni

A magyarázat elég kézenfekvő, ám mégis kevesen vannak tisztában vele.


A kávé a legtöbb kultúra fontos része lassan 1000 éve, hiszen a legelső csészét az 1200-as években készítették el - olvasható a mashed oldalán. De mi a helyzet a mennyei tejes cappuccinoval?

Ez is érdekelhet: Arab kávé: tippek és érdekességek

kast\u00e9ly, f\u00e1k, szobrok

Fotó: Leyre / Unsplash


Annak ellenére, hogy a bécsi tejszínhabos ital, a "Kapuziner" (egy osztrák kávékülönlegesség, ami eszpresszóból és egy adag tejszínhabból készül) már az 1700-as években feltűnt, és sokan ebből vezetik le a capuccinót, nincs túl sok közük egymáshoz. Utóbbi ital ugyanis valójában Olaszországban született és jóval később.


Egészen pontosan a fenti ábrán látható első eszpresszó gép 1901-es feltalálása után alkották meg az első capuccinót, ám a manapság nagy sikernek örvendő tejszínhabos változatok csak a második világháború után hódították meg a világot.

A cappuccino nem tejeskávé

cappuccino cs\u00e9sze, tej

Fotó: Tyler Nix / Unsplash


A capuccino nem összetévesztendő azonban a tejjel egyszerűen összekevert kávéval.

Az eredeti cappuccino ugyanis forró tejből, habból és eszpresszóból készül. Ráadásul egy könnyen személyre szabható italról beszélünk, hiszen a hab díszíthető, illetve különböző ízesítőkkel (vanília és karamell szirup) is jó párost alkot.

A cappuccino szerzetesekről kapta a nevét


A római székhelyű kapucinus rend tagjainak elnevezése az olasz cappuccio szóból, magyarul csuklyából származik.

Úgy tartják, a szerzetesek köntösének színe a tejjel kevert kávéhoz hasonlított, így ez ihlette a cappuccino nevet. A kapucinus rend egyébként még ma is jelen van Olaszországban, sőt tevékenységüket már sok más országra is kiterjesztették.


Nem kérdés, hogy a róluk elnevezett ital világszerte elterjedt.

Egy amerikai felmérés szerint 2015 és 2020 között 50 százalékkal nőtt az eszpresszó alapú italok fogyasztása, így nem valószínű, hogy egyhamar enyhülne a capuccino-imádat.

Főleg mióta, a divathullámot meglovagolva, még egy Youtube-oldalt is elindítottak a rend tagjai...A videóban látható Blaine Burkey a rend egyik tagja, többek között arról beszél, hogy senki sem tudja pontosan, ki nevezte el a cappuccinot a rend tagjai után, de ez nem is olyan lényeges: a szerzetesek nagy megtiszteltetésnek tartják.