egy fiatal, hosszú hajú nő fehér csészét tart a kezében

A reggeli kávé tényleg életmentő?

1 jó és 2 rossz hírünk van a kávérajongók számára

Egy új kutatás felülírni látszik az eddigi vélekedést a kávéfogyasztás egészségügyi hatásaival kapcsolatban.A Clinical Journal of the American Society of Nephrology szakmai folyóiratban jelent meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársainak legújabb tanulmánya, amiben a kávé vesére gyakorolt hatását vették gorcső alá.

A Science Daily oldalán összefoglalt kutatás során közel 5000 résztvevőnél vizsgálták a vér anyagcsere-termékeit és azt találták, hogy 41-re egyértelműen hatással van a kávéfogyasztás. Ezek közül három esetében már korábban kimutatták, hogy a magasabb érték növeli a krónikus vesebetegség kockázatát. A mostani kutatás szerint a kávéivás által ezek közül egynek csökkent a vérben a koncentrációja, kettőnek viszont növekedett.

Egy kis vígasz a kávérajongóknak: magyar kutatók szerint azért van, amire kifejezetten jó a kávé

„Korábban az volt a tudomány álláspontja, a moderált kávéfogyasztás összeegyeztethető az egészséges étrenddel. Meglepő módon azonban két olyan anyagcsere-termék növekedését tapasztaltuk, ami a vesebetegség kialakulásának lehetőségét vetíti előre, miközben egy esetben éppen javult egy érték" – magyarázta el a Science Daily kérdésére a kutatást vezető Casey M. Rebholz. A professzor hozzátette, érdemes lenne idővel egy fordított vizsgálatot is elvégezni, vagyis veseelégtelenségben szenvedő embereket kikérdezni kávéfogyasztási szokásaiktól. Így még pontosabban fel lehetne mérni, valójában mennyi volt a kávé szerepe betegségük kialakulásában.