férfi és nő ülnek egy szürke padon a kék tengert nézik nappal

Az orvosok találtak egy italt, ami jó lehet az Alzheimer-kór ellen

Szellemi frissességünket éppen az egyik kedvenc italunkkal tarthatjuk karban – állítják ausztrál kutatók egy 10 évig tartó vizsgálatra alapozva.


Jó hír azoknak, akik nem tudnak meglenni a reggeli kávéjuk nélkül. Egy kutatás szerint ugyanis a kávéfogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Az Alzheimer-kór az időskori agyi leépülés leggyakoribb oka, becslések szerint a világon 50 millió ember szenved benne.

Az ausztrál Edith Cowan egyetem munkatársai több mint 10 éven át figyeltek 200 személyt és arra jutottak, összefüggés van a kávéfogyasztás az Alzheimer-kór kialakulását előrevetítő biomarkerek között. „Azt vettük észre, hogy azoknál a kísérleti alanyoknál, akik több kávét ittak a vizsgálat kezdetekor, kisebb valószínűséggel jelentkeztek az idő előrehaladtával az Alzheimerre utaló memóriazavarok" – árulta el a kutatást vezető Dr. Samantha Gardener a newfoodmagazine.com oldalnak.

barna folyad\u00e9k feh\u00e9r cs\u00e9sz\u00e9ben

Fotó: Jeremy Yap / Unsplash


A kávé olyan egyéb kognitív funkciókra is pozitív hatással volt, mint a tervezés, önkontroll és figyelem. „Érdemes lehet elkezdeni kávét fogyasztani azoknak, akiknél a koruknál fogva fennáll a hanyatlás veszélye" – tette hozzá a szakember.

Mennyit érdemes inni?

Akiknél eddig egy bögre bolt az adag, ha ezt megduplázzák, 8 százalékkal csökken a kognitív funkciók romlásának esélye – szól a recept. A kísérlet mindazonáltal arra például nem tért ki, hogy a koffeinnek, a feldolgozás módjának, illetve a kiegészítők (tej, cukor) van-e szerepe, ezek megállapítására további vizsgálatokra van szükség.